Szabadszállás

2019.12.26. 20:00

A hátrányos helyzetű fiataloknak és szüleiknek tartottak képzéseket a Strázsa Tanyán

Az értelmileg és tanulásban akadályozott fiatalokat nevelő szülőknek, illetve a velük dolgozó szakembereknek tartott képzéseket Szabadszálláson az idén a Strázsa Tanya Turisztikai és Képző Közhasznú Szociális Szövetkezet.

Gulyás Sándor

Fotó: Gulyás Sándor

A feladattal ernyőszervezete, az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége bízta meg a társadalmi vállalkozást. A résztvevők a program keretében megismerhették a Strázsapróbát, az akkreditált foglalkoztatás és a támogatott lakhatás létrehozásához szükséges feltételeket, a vonatkozó jogszabályokat és egyéb fontos tudnivalókat.

– A képzésre azért kaptunk megbízást, mert az Emberi Erőforrások MinisztériumaFogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége által is támogatott mintaprojektnek, valamint az idén beindult, támogatott lakhatás szolgáltatásunknak köszönhetően – széles szakmai tapasztalatok birtokába jutottunk a támogatott lakhatással kapcsolatos kérdésekben – mondta el hírportálunknak Németné Horváth Beáta, a Strázsa Tanya Közhasznú Szociális Szövetkezet igazgató elnöke.

A program iránt nagy volt az érdeklődés, hiszen sok érintett szülő és pedagógus tanácstalan az iskolarendszerből kikerült értelmi sérült fiatal felnőttek jövőjével kapcsolatban. A jelentkezőket három turnusban fogadták, mindhárom csoport egy-egy hétvégét töltött el szövetkezet székhelyén, a Strázsa Tanyán. Az ingyenes képzés elméleti és gyakorlati részből állt.

– Három témakörben – az értelmi fogyatékos fiatal felnőttek képzése, felkészítése az önálló(bb) életre, munkára, lakhatásra, vállalkozás, foglalkoztatás, akkreditált foglalkoztatás, támogatott lakhatás beindítása, működtetése – tartottunk előadásokat. Az elhangzottakat a gyakorlatban is bemutattuk, megnéztük támogatott lakhatásunkat, és akkreditált foglalkoztatónkat. A résztvevők látták működni szolgáltatásainkat, és alkalmuk volt találkozni a nálunk dolgozó és lakó értelmileg akadályozott fiatalokkal – fogalmazott Németné Horváth Beáta.

Fotó: Gulyás Sándor

– A jelenlévők visszajelzései alapján a program rendkívül hasznos volt, több szülő és pedagógus tervezi, hogy a kapott ismeretek birtokában maguk is kezdeményezik hasonló szolgáltatást nyújtó szervezetek létrehozását. illetve csatlakoznak a Strázsa-Háló Szövetségünkhöz, mely nyolc szervezet összefogásával abból a célból alakult, hogy országszerte segítse támogatott lakhatás szolgáltatások létrejöttét – tette hozzá az elnök asszony.

Strázsapróba

A Strázsa Tanyán zajló „próbatétel” egy innovatív képzési program – jelenleg még családban élő – értelmi fogyatékos fiatalok számára, akik segítségünkkel, a mindennapos feladatokat modellezve készülnek az önálló életre. A képzés során olyan tevékenységeket gyakorolnak, melyek társadalmunk ép tagjai számára mindennapi rutint jelentenek, de a „Strázsapróbázók” számára mindegyik feladat óriási kihívás. A Strázsapróba az elméleti és gyakorlati képzést egyaránt magába foglalja. Célja, hogy a résztvevők – képességeiknek megfelelő – személyre szabott segítséggel készüljenek az önállóságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában