Kecskemét

2019.11.06. 07:00

Az édesanyáknak nem kell tökéletesnek lenniük

A kisgyermekes anyukák körében évek óta népszerű a Makacs Klub, melynek a Szentcsalád Plébánia könyvtára ad helyet minden hónapban. Minden alkalommal babákkal, gyermekneveléssel kapcsolatos témákról beszélgetnek az anyukák, megosztják tapasztalataikat.

Sebestyén Hajnalka

Az anyukák magukkal vihetik a gyerekeket is a klubba

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Legutóbb a kötődő nevelés, a biztonságos kötődés került fókuszba. A kötődés pszichológiája címmel Mészáros Melinda tartott előadást. Elmesélte: kétlaki életet él, felváltva Hollandiában és Magyarországon, így jó rálátása van a két nemzet anyáinak a szokásaira. Mesélt a kötődés fontosságáról, a hordozóeszközök és a kötődés közti kapcsolatról, az anyák nagyon jó ösztöneiről és a gyerekek igényeiről.

Mint mondta: a kötődő nevelést egyre több édesanya alkalmazza, ami nagyon jó, hiszen az az ösztönökből ered. Mindenkit arra biztatott, bízzon magában, bízzon az anyai ösztöneiben. A gyerekek és saját igényei alapján nevelje gyermekét, ne másokra vagy slágerkönyvekre hallgasson.

– A kötődő nevelés alapja az, hogy minden gyermeknek és felnőttnek két igénye van: a kötődés és az önazonosság. A gyermeknek az a vágya, hogy kötődjön. Ha gyereknek igénye van rá, hogy órákon át cicin legyen, akkor ki kell elégíteni a szükségletét. Sose hagyjuk sírni! Vegyük fel! – tanácsolta az előadó, majd hozzátette, hogy a holland édesanyák nem veszik fel gyermeküket, engedik sírni, ami nem jó.

Az anyukák magukkal vihetik a gyerekeket is a klubba
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

Nincs rossz baba, hiszen a picik még nem tudatosak. Két-három éves korukra válnak tudatossá, addig az édesanyák tükrében látják önmagukat. Az egészséges kötődés biztonságot ad nekik. A baba kilenc hónapig az édesanyában növekszik, mindig is ő marad számára a biztonságos kikötő. Éppen ezért a gyerekeket nem kell sürgetni, ha még háromévesen nem áll készen a leválásra, az óvodába menetelre. A kicsik különbözőek, a fejlődési útjuk egyedi és ezt tiszteletben kell tartani. Van, amelyik már kétévesen készen áll az önállósodásra, de olyan is akad, aki csak négyévesen. Ezért körültekintőnek kell lenni az óvodai beszoktatásnál.

Mészáros Melinda előadásában azt is hangsúlyozta: az édesanyáknak nem kell tökéletesnek lenniük, csak optimálisnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában