Ünnepség

2024.06.04. 11:05

Három évtizede önzetlenül dolgozik a mozgáskorlátozottakért a mélykúti egyesület – galériával

Megalakulásának és működésének 30. évfordulóját ünnepelte a Mozgáskorlátozottak Mélykúti Egyesülete, az eseménynek a nemrégiben elkészült és felavatott Mélykúti Művelődési-, Sport-és Szabadidőközpont adott otthont, ahova a helyi egyesület tagjai és pártoló tagok mellett meghívást kaptak a Mozgáskorlátozottak Egyesület Országos Szövetsége (MEOSZ) környező tagszervezetei is.

Pozsgai Ákos

Az ünnepség félperces néma megemlékezéssel kezdődött, azokra a korábbi egyesületi vezetőkre és tagokra emlékeztek, aki ma nem lehetnek köztük.

mozgáskorlátozottak, évforduló, Mélykút
Három évtizede a mozgáskorlátozottak szolgálatában
Fotó: Pozsgai Ákos

Rasztik Tibor, az egyesület elnöke a szervezet elmúlt harminc évét összefoglalva arról beszélt, hogy mi tartotta össze a közösséget ilyen hosszú időn keresztül, és milyen erőforrások kellenek ehhez a szolgálathoz. – A szolgálat és a közösség jellemezte az egyesületet, ezek különböztetik meg a hivatalos ügyintézést és a formálisan együtt lévő emberek csoportját attól, amit igyekeznek képviselni. Ez a szemlélet meghatározó a számukra, ami tartósan összekovácsol embereket és vonzóvá teheti a szervezetet – hangoztatta az egyesületi vezető. Hozzátette: szolgálni egy közösséget, nagy és megtisztelő feladat, harminc éven keresztül kitartóan, örömmel minden nehézség ellenére csak tenni és segíteni, embert próbáló tevékenységet jelentett a sok önkéntes munkatárs számára.

Elmondta, hogy komoly kihívás volt megteremteni az egyesület szervezett működésének rendjét, a megfelelő személyi és anyagi hátteret biztosítani a működéshez, a különböző programokhoz. Kapcsolatokat kiépíteni az országos szövetséggel, hatóságokkal, önkormányzatokkal, társ egyesületekkel, háziorvosi és egészségügyi szolgálatokkal, segélyszervezetekkel, vállalkozókkal, és minden olyan magánszeméllyel, szervezettel, akik hatékonyan tudták előmozdítani a tevékenységüket.

A Mozgáskorlátozottak Mélykúti Egyesülete tevékenysége szerteágazó

Az egyesület tevékenységnek főbb területei közé sorolta a jogi és társadalmi érdekvédelmet, a rehabilitációs tanácsadást, a mozgássérülteket, fogyatékkal élőket érintő helyi rendeletek megalkotásának előkészítését, a középületek és közterületek akadálymentességének felmérését, a rendszeres irodai szolgálatot és tájékoztatást, rehabilitációs foglalkoztatást, a különböző pályázatokon való részvételt, a támogatások igénylésénél nyújtott segítséget, az egészségügyi területen végzett szűrővizsgálatok, ismeretterjesztő előadások, sportnapok, gyógytorna, gyógyüdülések szervezését, gyógyászati segédeszközök kölcsönzését. Tovább a szociális területen a tartós élelmiszercsomagok készítését, segélykérelmek készítésében és továbbításában való segítségnyújtást, illetve a kulturális programok és szabadidős események szervezését, egy- vagy többnapos kirándulások, klubfoglalkozások, családi napok szervezését.

A mozgássérült emberek mozgalma több évtizedes múltra tekint vissza nagyon gazdag történelme van – emelte ki Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesület Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke, aki elmondta, hogy több mint nyolcvan egyesület a tagja országszerte a MEOSZ-nak és több százezer mozgássérült ember közösségét jelenti, amely Magyarország egyik legnagyobb társadalmi szervezete.

 – Köszönet illeti azokat, akik önzetlenül dolgoznak a mozgásukban korlátozottakért, az egyesületért, hihetetlen erőfeszítés van a mögött, hogy három évtizede működik a mélykúti érdekvédő szervezet – hangoztatta Bányai Gábor kormánybiztos, a térség (Fidesz-KDNP) egyéni országgyűlési képviselője. A politikus sok éve működik együtt sikeresen az egyesülettel, amelynek több kézzelfogható eredménye is volt. A szervezet mindennapi működését és a programok megvalósítását segítette és támogatta a képviselő, aki további támogatását ajánlotta fel az egyesületnek.

Krisztusi korba lépett az egyesület – mondta köszöntőjében Kovács Tamás polgármester, aki azt kérte, hogy továbbra is tartsanak össze az egyesület tagjai, az önkormányzat részéről azt ígérte, hogy a szabadidőközpont, mint a kistérség kiemelt rendezvényhelyszíne, mindig nyitva áll majd a szervezet programjai előtt és az önkormányzat, ahogy eddig, úgy a jövőben is kiemelt együttműködő partnerként tekint az érdekvédő szervezetre.

Díjazták a kiemelkedő munkát

Az egyesület küldött közgyűlése két éve határozott arról, hogy az előző elnökükről néhai Szabó Józsefről díjat nevez el és azt első alkalommal két személy részére a 30 éves jubileumi ünnepségen adja át. Az egyik díjat az egyesület elnöksége, a másikat Szabó József családja javaslatára ítélte oda az elnökség.

A Mozgáskorlátozottak Mélykúti Egyesülete elnöksége az egyesület 30 éves jubileuma alkalmából elismerésül a hosszú idő óta kifejtett kiemelkedő és példamutató munkájáért Szabó József-díjat adományozott Király Anita ügyfélszolgálati munkatárs részére.

A Mozgáskorlátozottak Mélykúti Egyesülete elnöksége az egyesület 30 éves jubileuma alkalmából elismerésül a több évtizedes segítő, támogató tevékenységéért, a család javaslatára Szabó József-díjat adományozott Weisz Istvánnak a Szuper Csemege Kft. ügyvezető igazgatójának.

A rendezvényen közreműködött a Szent Tamás Katolikus Általános Iskola Pedagógus Énekkara.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában