Kalocsa

2019.09.04. 07:00

Több száz festményt ment meg a múzeum

Hamarosan elkészül az árnyékolórendszer a Kalocsai Képtárban, így az egykori zsinagóga emeletén is láthatóak lesznek a Viski Károly Múzeum birtokában lévő festmények.

Gábor János

Az egykori zsinagóga felújított emelete eddig kihasználatlanul állt

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Lassan betöltheti funkcióját a Kalocsai Képtár épülete: az egykori zsinagógát évekkel ezelőtt, egy pályázat keretében újította fel a város, ám eddig csak az első szintet sikerült kihasználni, egy állandó Vinczellér-kiállítás berendezésével. Most az emeletet is belakhatják a Viski Károly Múzeum birtokában lévő festmények, ha elkészül a hatalmas ablakok árnyékolása.

– Minden múzeumi tárgynak a legnagyobb ellensége a napfény. Sötétítenünk kell a teret, ahol a képeket bemutatjuk, mivel a napfény tönkretenné a festmények színeit – magyarázta Romsics Imre, a Viski Károly Múzeum igazgatója, megjegyezve, hogy elkészült az az árnyékolórendszer, amivel elérik a kívánt hatást, már csak ennek felszerelése van hátra. – Ezzel rövidesen szerintem végzünk, aztán elhelyezhetjük a képeket – kommentálta.

Az intézményvezető elmondása szerint az egykori zsinagógaépületben ugyan nagyok a falfelületek és az ablakok is, így a készleten lévő teljes gyűjtemény (több mint hatszáz kép) számára nem elegendő. Ezzel együtt is a raktári anyag harmadát, legalább kétszáz festményt tudnak majd egyszerre bemutatni. Romsics szerint azért örömteli, hogy végre készen áll a berendezésre a Kalocsai Képtár, mert jelenleg nem tudnak megfelelő körülményeket biztosítani a festményeik szá­mára.

– A pályázat egyik eleme pont ez volt, hogy olyan tárolókapacitást tudjunk kiépíteni, ami sérülésmentesen képes tárolni azt a rengeteg képet – árulta el a Viski vezetője. – Ezt a megoldást úgy nevezik, hogy „látványtár”, ami mostanában divatos múzeumi technika. Nálunk kicsit másról szól, hiszen ha már egyszer be lehet menni az épületbe, mert eleve ott van Vinczellér Imre állandó kiállítása, akkor érdemes megteremteni a lehetőséget arra, hogy bárki megnézhesse az emeleten lévő képeket is – mutatott rá.

Az egykori zsinagóga felújított emelete eddig kihasználatlanul állt
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A hagyományos értelemben vett látványtár tehát általában nem látogatható, de a kalocsai egy kicsit más lesz: a feliratozást, illetve a szerző megnevezését – ahogy az egy rendes tárlat esetében történik – itt is mellőzni fogják, viszont legalább láthatóak és jól megőrizhetők lesznek olyan festmények, amelyek eddig múzeumi raktárakban porosodtak. Romsics Imre hozzáfűzte: ez csak az első, lecsupaszított elképzelés, ettől eltérhet a Viski újonnan felvett művészettörténész kollégája, akinek az első feladata pont a látványtár berendezése lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában