galériával

2019.09.27. 16:03

Hazatért a kunszentmiklósi versvándor

Radnóti Miklós és a háromezer-ötszáz munkaszolgálatos sorstársa útját járta be Tóth Péter Lóránt, Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó. A gyalogos vers-zarándok szerdán érkezett haza Kunszentmiklósra.

Gulyás Sándor

Fotó: Gulyás Sándor

Tóth Péter Lóránt a 110 esztendeje született és 75 esztendeje elhunyt Radnóti Miklós és az ártatlanul elhurcolt bori munkaszolgálatosok tiszteletére szervezte meg gyalogos vers-zarándoklatát. A kunszentmiklósi tanár augusztus 31-én indult el a szerbiai Borból és járta végig 24 nap alatt a Győr melletti Abdáig, a költő halálának feltételezett helyszínéig, vezető 820 kilométeres utat. A versvándor hatszázötven kilométert gyalogosan tett meg, Mohács és Szentkirályszabadja között pedig vonaton utazott, ahogyan egykoron a bori munkaszolgálatosok is. A vers-zarándokot szerdán a vasútállomáson fogadta a város közössége, majd kísérte el a református templomhoz.

Bődi Szabolcs emeritus polgármester a Radnóti Miklós és a bori munkaszolgálatosok tiszteletére rendezett megemlékezésen felidézte miként született meg a gyalogos vers-zarándoklat ötletet, majd részletesen beszámolt a huszonnégy napos út részleteiről, melynek maga, mint kísérő volt részese.

– Tóth Péter, amikor elmondta nekem, szeretné végigjárni a gyötrelmek útját, az első gondolatom az volt, hogy valaha tanárként egy sebet ejtettem a lelkén, ami érzékennyé tette őt a fájdalom iránt. Felelősségem van a kimondott szóért, vállalnom kell tehát ódiumát azért, amit ő cselekszik, és ebben legyek jelen mint eszköz, mint társ, barát és támasz – emlékezett vissza Bődi Szabolcs.

– Amikor augusztus 31-én elindultam, tisztában voltam vele, hogy ez a gyötrelmek, a halottak útja, ami egykoron megannyi szörnyűséggel volt tele. Radnóti Miklós útját úgy hiszem, sikerült szeretettel megtölteni, mivel összekötötte a szerbiai, horvátországi, a határainkon belül élő magyarokat és szerbeket is – mondta el Tóth Péter Lóránt, majd felidézte Szili Katalin miniszterelnöki biztos Abdán elhangzott gondolatát, miszerint: A zarándoklat Radnóti Miklós mögé felsorakoztatta a nemzetet.

Önként vállalt küldetéséért Pintér Gyula nagytiszteletű úr köszönetet mondott Tóth Péter Lórántnak. A Radnóti Miklós tiszteletére állított emléktáblát Szabó József plébános szentelte fel. Az emlékműsorban közreműködött Jánosi Márton, Mizsei Molli és Tóth Péter Lóránt.

A zarándoklat Szerbia, Horvátország és Magyarország 42 települését érintette. Tóth Péter Lóránt a magyarok által is lakott települések közül 15 helyszínen a bori notesz verseiből és Kőszegi Ábel Töredék című könyvéből összeállított monodrámával emlékezett a költőre és a háború névtelen áldozataira. Az előadásokon kívül a helyi szervezők emléktábla-avatásokkal, szentmisékkel, istentiszteletekkel emlékeztek meg Radnóti Miklósról és sorstársairól. Az útvonal megtervezésekor nagy segítségére volt a korszak négy kutatója, Csapodi Tamás, Kőszegi Ábel, Ferenczi Győző és Fűzfa Balázs történész professzorok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában