Galériával és videóval

2019.09.26. 20:00

Favágásban versenyeztek a megye tűzoltói Kunbaracson

A viharok idején kidőlt fák, leszakadt ágak eltávolítása a tűzoltóknak rendszeres feladatot jelent, favágási tudásukat csütörtökön versenyen is megmutathatták Kunbaracson.

Hraskó István

Fotó: ZsambokiDora

Negyedik alkalommal rendezte meg csütörtökön Bács-Kiskun tűzoltóinak favágó versenyét a kunbaracsi ifjúsági táborban a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. Részt vett rajta a megye összes hivatásos tűzoltóparancsnoksága és több önkormányzati tűzoltóság is, meghívott vendégként pedig az encsi lánglovagok.

Aki még nem hallott erről a versengésről, felteheti a kérdést: mi szükség rá, egyáltalán miért kell a tűzoltóknak fát vágniuk?

A válasz nem bonyolult, hiszen valószínűleg sokan láttak már lánglovagokat vihar által kidőlt fák, leszakadt nagyméretű ágak körül serénykedni, és ilyenkor a fejsze mellett előkerül a motoros láncfűrész is. Ez komoly odafigyelést és pontos munkavégzést követel meg a tűzoltóktól, akik ráadásul sokszor rossz időjárási körülmények között dolgoznak.

– Minden alapfokú végzettséggel rendelkező tűzoltónak még az alaptanfolyam alatt bizonyítania kell, hogy tudja kezelni a motoros láncfűrészt, természetesen vizsgát is tesznek, enélkül senki nem lehet szolgálatban vonulósként – mondta el Dobai Gergely tűzoltó alezredes, a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője, a verseny szervezője.

A csütörtöki nap kiváló alkalom volt arra, hogy a tűzoltók megmutassák, mennyire precízen, körültekintően és nem utolsósorban azt is, hogy milyen gyorsan tudják használni a láncfűrészt. Öt különböző feladatot teljesített a 12 háromfős csapat minden tagja a nemzetközi szabályzat iránymutatásai és szempontrendszere szerint, mindezt 20 bíró kontrollálta, valamint mérte az időt. Az egyik állomásnál a tűzoltóknak szét kellett szerelniük a fűrészt, megfordítani a vezetőlemezt, majd újra működőképessé tenni az eszközt. Pár méterrel odébb egy fatörzset jelképező rönköt készítettek elő – nyilván a megfelelő bevágásokkal – döntéshez, itt szigorúan megmérték a bírók, hogy valóban a megadott irányba dőlne-e a fa. A gallyazáskor faoszlopba tűzdelt, különböző szögekben kiálló rudakat távolítottak el, lehetőleg az oszlop megsértése nélkül, és úgy, hogy minél kisebbek maradjanak a csonkok. A legnehezebb próbának kívülről a lánckímélő vágás tűnt: egy vízszintesen fekvő farönkből vágtak le pár centi vastagságú korongot a tűzoltók, de úgy, hogy a rönk alatti fűrészporágyat a legkevésbé sértsék meg. Ez nyilván nagy gyakorlatot igényel, és hogy a tűzoltó pontosan érezze, hol jár éppen a fűrésszel. A kombinált vágásnál is „szeletelés” volt a feladat, azzal nehezítve, hogy alulról és felülről is vágni kellett a rönköt.

Dobai Gergelytől megtudtuk: az eredmények kiszámolásakor számított az időeredmény, és levonás járt minden egyes hibáért, például ha a résztvevő járó fűrésszel a kezében lépegetett. A legjobb csapat az országos versenyen is indulhat.

Eredmények

A hivatásos tűzoltóparancsnokságok között a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata végzett az első helyen, az önkormányzati tűzoltóságok között pedig a kerekegyháziak. Egyéniben az első Mozsárik Lajos lett (BKM Kat.véd. Ig.), második Gyurkics Andor (Baja HTP), harmadik Szőke Kálmán (Kecskemét HTP). Az encsi hivatásos tűzoltóparancsnokság gárdája különdíjat vehetett át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában