Galériával és videóval

2019.07.23. 07:00

Jubileumi kávéházat tartottak a versbarátok Kecskeméten

Nyolc és fél év alatt a 100 Irodalmi Kávéházban több mint 3000 vers hangzott el. A Bács-Kiskun Megyei Írók és Költők Baráti Körének népszerű kecskeméti programjának jubileumi, 100. összejövetelét a napokban tartották meg.

Sebestyén Hajnalka

A kecskeméti Irodalmi Kávéház 2011 februárjában alakult meg a Bács-Kiskun Megyei Írók és Költők Baráti Körének tagjai szervezésében, vezetője Ujvári Ferenc költő lett. A Baráti kör tagjai úgy érezték, hogy jó lenne egy olyan kötetlen találkozó minden hónapban, mely csak a versekről szól.

– A Baráti Kör tagjai havonta találkoznak három évtizede. Gyakran évfordulókat ünneplünk, meghívott vendégek vannak. Sok a kötött program, kevés idő jut a versekre. Ezen szerettünk volna változtatni. Mindenki támogatta az ötletet, így született meg az Irodalmi Kávéházunk – elevenítette fel a kezdeteket Ujvári Ferenc, aki egykötetes költő, de versmondásban kiemelkedő. – 2011 óta minden hónapban találkozunk, általában a hónap harmadik vasárnapján, és szinte a kezdetektől az Otthon Kávézó nagytermében. A költők mellett versbarátok is gyakran csatlakoznak. Minden hónapban van egy adott téma, és csak ahhoz kapcsolódó versek hangzanak el. Van, aki saját verssel csatlakozik a témához, de én is mindig készülök a magyar irodalom gyöngyszemeiből és esetleg kevésbé ismert verseiből – tette hozzá az Irodalmi Kávéház vezetője.

Az első összejövetelt 2011. február 26-án tartották meg. A legutóbbi volt a 100. A jubileumi összejövetelen szép számban jelentek meg költők, írók és versbarátok. A verseket mindig zene is kíséri. Ezúttal a műsorban közreműködött Szecsődi György, a Szecsődi Udvarház képviseletében, valamint díszvendégként elfogadta a meghívást Pánti Anna Erkel-díjas operaénekes. Ujvári Ferenc megnyitó beszédében kiemelte: a 100 Irodalmi Kávéházban több mint 3000 magyar vers hangzott el. Törekedtek arra, hogy csak a magyar irodalomból szemezgessenek, de a jövőben várható majd egy kis kitekintés a világirodalomra is. Megnyitó szavai után Kovács István József, a Bács-Kiskun Megyei Írók és Költők Baráti Körének elnöke mondott köszönetet neki, és biztatta a folytatásra.

A jubileumi találkozó témája ezúttal nem volt kötött, a kávéház tagjainak saját verseit szavalta el Ujvári Ferenc. Így elhangzott többek között Ujvári Ferenc, Antalfy István Jakab Tibor, Kiss András, Kovács István József, Kökény Éva, Nagy L. Éva, Szeli Sára és Szentpéterszegi Róza vers. Meglepetés ajándékként pedig a Baráti Kör vezetősége 100 darab könyvet osztott szét a megjelentek között.

Ujvári Ferenc ismertette a következő havi témát is, várhatóan augusztus 11-én találkoznak, és Antalfy István tagtársuk 95. születésnapja alkalmából az ő verseit olvassák fel. Bíznak benne, hogy betegsége ellenére mégis köreikben köszönthetik majd az általuk is nagyra tisztelt idős költőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában