Baja

2019.06.11. 12:00

Végeztek a Sugovica medrének kotrásával

A tervek szerint befejeződtek a munkálatok május végére, a Vizafogó és a Petőfi-szigeti híd közötti szakaszon a meghatározott feladatokat elvégezték – így reagált hírportálunk érdeklődésére Rózsa Gyöngyvér, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság munkatársa.

Kubatovics Tamás

Tizenhatezer köbméter iszap kitermelése volt a feladat, helyenként 1–1,5 méteres réteget távolítottak el a februártól május végéig tartó munkálatok során

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Kubatovics Tamás

Hangsúlyozta: a kotrás a mellékág vízjogi üzemeltetési engedélyében meghatározott fenékszintre valósult meg. Ennek köszönhetően javultak a Sugovica vízi közlekedési viszonyai, alacsony vízállás esetén is nagyobb vízmélységek állnak rendelkezésre.

Február elején láttak hozzá a 700 méteres szakasznak. Az ötvenmillió forint költségvetéssel indított és régóta várt projekt fürdőzésre gyakorolt hatását remélhetőleg rövidesen lehet majd tesztelni. A vízügyesek szakmai óvatossággal fogalmaznak a várható állapotokkal kapcsolatban. A mederkotrás során az üledékkel az abban felhalmozódott szerves anyagokat és növényi tápanyagokat is eltávolították. Mivel a szerves anyagok bomlási folyamata oxigént von el környezetéből, azok kisebb mennyisége várhatóan kedvező hatással lesz a víz oxigénviszonyaira kánikulai időszakban. Ugyanakkor kiemelik: a Duna mindenkori vízállása és a hőmérsékleti viszonyok olyan, alapvető meghatározó tényezők, amelyektől a Sugó aktuális vízminősége a továbbiakban is nagymértékben függeni fog. Tehát a nyári forró hőmérsékleti viszonyok és a kisvízi vízjárás hatására a kedvezőtlen vízminőségi jellemzők – algásodás, oxigénhiány – időszakos bekövetkezése természetesen nem zárható ki a jövőben.

Tizenhatezer köbméter iszap kitermelése volt a feladat, helyenként 1–1,5 méteres réteget távolítottak el a februártól május végéig tartó munkálatok során
Fotó: Kubatovics Tamás / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában