A bikák legszebbike

2019.06.01. 20:00

Két díjat is elnyert az Akasztón felnevelt Laureat

Az ország egyik legszebb biká­ját Akasztón nevelte fel a Németh család. Az állattenyésztők hódmezővásárhelyi ünnepén charolais szarvas­marhájuk két díjat is elnyert. Emellett az egyik tehenüket is a legszebbnek választották.

Barta Zsolt

Balra Németh György Laureat-t, az ország egyik legszebb tenyészbikáját, míg fia, ifj. Németh György az aranyérmes tehenet tartja

Forrás: Charolais Farm Kft.

Laureat – a díjnyertes bika – kettős elismerést szerzett a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásáron, Hódmezővásárhelyen. Az akasztói Charolais Farm Kft. tulajdonosai, Németh György és ifj. Németh György titkon bíztak abban, hogy kiváló eredményt ér el a francia származású, de idehaza felnevelt szép kiállású bikájuk. A zsűri a charolais fajtakategóriában a tenyészállatnak a legszebbnek járó díjat adományozta, míg a 4,5 éves bika a felnőttek versenyében az abszolút legszebbnek járó aranyérmet is megszerezte. Az 1300 kilós jószág nemcsak szép, de tiszteletet parancsoló a súlya is, mivel nehezebb, mint egy alsó középkategó­riás autó.

– A bikamustra tulajdonképpen olyan, mint egy szépségverseny. Nézik az összképét, hogy ne legyen túl hosszú vagy túl magas az állat. Vizsgálják, hogy a lábai, a körmei egészségesek-e, egyenes-e a háta. Az idei versenyen nyolc törzstenyészet szerepelt a hazai 14 charolais törzstenyészetből. Laureat mellett az akasztói vállalkozás egyik charolais tehene is első díjat kapott – mesélte a versenyről a baon.hu-nak ifjú Németh György.

Azt is elmondta, hogy három éve Franciaországban vásárolták Laureat-t, aki akkor másfél éves volt. Egy-egy ilyen szakmai vásáron 3-4 ezer euróért lehet megvenni az állatokat. Már akkor érezték, hogy ebből az egyedből jó kiállású tenyészállat lesz. Az akasztói cég minden évben Charolles-ban vásárol állatokat, a Magyar Charolais Egyesülettel együttműködve járnak Franciaországba.

Balra Németh György Laureat-t, az ország egyik legszebb tenyészbikáját, míg fia, ifj. Németh György az aranyérmes tehenet tartja
Fotó: Charolais Farm Kft.

Megtudtuk, hogy a díjnyertes állat borjai naponta két-három kilót híznak. Egy igazán kiváló tenyészbika utódai későn faggyúsodnak, húst építenek. Laureat feladata komoly: az akasztói törzstenyészet szaporításában kell meghatározó szerepet játszania 10 tenyészbika mellett. Az Akasztón született és nevelt bikák többsége idehaza talál magának új gazdát, a tehenek 90 százalékát külföldre, Szerbiába, Törökországba, Romániába, Szlovéniába értékesítik. Az állomány egyedszáma 600, melynek a 90 százaléka charolais vérvonalú. A cégnél jelenleg 300 tehenet és azok szaporulatát tartják.

A Németh család vállalkozása olyan családi cég, ahol a ma már nyugdíjas cégalapító, Németh György még dolgozik, a munkát fiával, ifj. Németh Györggyel osztja meg. Hogy lesz-e harmadik generáció? Ifjabb Németh György nem aggódik, az egyik fia élénken érdeklődik az állatok iránt.

A charolais kiváló húsmarha

Franciaországban a XVIII. századtól tenyésztik a charolais szarvasmarhát. Jó tulajdonságai következtében az 1950-es évek elejétől kezdett elterjedni a világban. Mára közel 100 országban tenyésztik, teljesen eltérő éghajlati, domborzati viszonyok között is. A fajta bebizonyította, hogy bár nem igénytelen (a jobb körülményeket meghálálja), de tűrőképes: gyenge csapadék- és legelőviszonyok mellett, magas hőmérsékleten és hegyi terepen is legyőzi versenytársait.

Akasztón 1-2 koronás szikes legelőkön legel, de jól érzi magát. Franciaországban 2 hektáron 4 tehén legel, míg az akasztói határban 2 hektár egy jószágot tart el. Ezért is mintegy 900 hektárnyi területen tenyésztik a 600 egyedet számláló állományt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában