Kiskunhalas

2019.05.18. 20:00

Pajtaszínházat avattak a halasi Végh-kúriában

Új színtérrel bővült a halasi kulturális élet, a felújított Végh-kúria udvarán Pajtaszínpadot avattak pénteken, ahol elsőként a Szilaj citerazenekar gyermek csoportja és a Kiskun Táncegyüttes ifjú táncosai lépetek fel. A közel 20 millió forintból megvalósult beruházást Bányai Gábor országgyűlési képviselő, Farkas Dániel alpolgármester és Nagy-Apáti Ivett, a fenntartó Halasi Média és Kultúra Nonprofit kft. ügyvezetője avatták fel.

Pozsgai Ákos

A péntek esti avatóra zsúfolásig telt a Végh-kúria megszépült udvara, ahol elsőként Bányai Gábor országgyűlési képviselő köszöntötte a vendégeket, aki elmondta, hogy erdélyi utazásakor találkozott hasonló pajtaszínházzal, amelynek hangulatát idézi a halasi építmény, amely reményei szerint sok kulturális program és közösségi rendezvény színhelye lesz majd.

– Nagy szükséges van az ilyen és hasonló értékmegőrző és értékteremtő beruházásokra, amelyek nem csak a város, hanem egész Magyarország kulturális értékeit ápolja – hangsúlyozta a képviselő.

Farkas Dániel avatóbeszédében kiemelte, hogy komoly összefogásnak köszönhető a beruházás megvalósulása, a helyi képviselő-testület, az országgyűlési képviselő, az üzemeltető Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft., valamint a kivitelezésben közreműködő többi önkormányzati munkatárs kimagasló és példaértékű munkájának eredménye.

A Végh-kúria épületének felújítására és bővítésére elnyert 19,7 millió forintból elvégezték a legszükségesebb rekonstrukciós munkálatokat, megerősítették a külső homlokzati vakolatot és újrafestették, kijavították az ablakokon a hibákat, valamint rendbe tették az épülethez felvezető, korábban több helyen repedező lépcsősort.

A pályázati forrás nagyobb részét azonban egy új kulturális színtér kialakítására fordították. Az üllési pajtaszínház mintájára terveztek meg és építettek a Végh-kúria épületének végében egy közel száz négyzetméteres pajtaszínházat.

Az épület terveit a halasi Babud Mérnöki Iroda készítette, egy könnyűszerkezetes, földszintes építmény, amelynek hátsó fala téglából, a belső és véghomlokzata pedig fából készült. Az épület teljes mértékben illeszkedik a Végh-kúria főépületéhez, annak arányaihoz, formavilágához és a környezethez. Az udvaron épült egy szabadtéri búbos kemence is.

Az oldalról tolóajtókkal az udvar felé nyitható pajtaszínházban citeratalálkozókat, táncházakat, színjátszópróbákat, előadásokat, kiállításokat és koncerteket terveznek tartani – mondta el érdeklődésünkre Nagy-Apáti Ivett, a halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. ügyvezetője. Elmondta azt is, hogy az új kulturális színtérrel megoldódik egy régi probléma is, hogy esős időben nem tudták megtartani a szabadtéri rendezvényeket, amelyeknek mostantól kiváló helyszíne lehet az építmény. Emellett, a szokásos nyári táborokat is kibővített programkínálattal tudják szervezni, valamint azt remélik, hogy a gyerekek és a fiatalok mellett az idősebb korosztály is megtalálja majd itt a neki tetsző kikapcsolódási lehetőséget.

A Végh-kúria 1840-ben épült klasszicista stílusban

Az épületet Végh István nemesember építette, majd a 19. század második felében tornáccal és melléképületekkel bővült, később, a század végén újabb melléképületeket kapcsoltak hozzá. Az 1980-as évek elején az épület teljes felújításon esett át. 2012-ig a Halas Galéria központi épülete volt, ma a halasi kulturális élet és a civil szervezetek rendezvényeinek egyik fő helyszíne a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában