Kiskunhalas

2019.05.11. 14:37

Kórházi vetélkedőt rendeztek a kézfertőtlenítés jegyében

A kézhigiénés világnap alkalmából péntek délután tartottak először játékos kvízvetélkedőt a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban. Az intézmény szinte minden osztálya képviselte magát a megmérettetésen.

Mester-Horváth Nikolett

Forrás: baon.hu

Fotó: Pozsgai Ákos

Az egészségügyben az ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb eszköze a megfelelő kézfertőtlenítő szer alkalmazásával és megfelelő technikával végzett kézfertőtlenítés. A világon elsőként a halasi kórház névadója, Semmelweis Ignác, „az anyák megmentője” ismerte fel, hogy az alapos kézmosás életet menthet. Észrevette, hogy a gyermekágyi láz az orvosok kezének hatékony fertőtlenítésével megelőzhető.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO tíz évvel ezelőtt május 5-ét jelölte ki kézhigiénés világnapnak. – A dátum kiválasztása rendkívül frappáns, ugyanis a két kéz öt-öt ujja alapján lett ötödik hónap ötödik napja a világnap, szorosan kapcsolódva ezzel az esemény lényegéhez. Magyarországon ennek hatására 2011-ben megjelent egy kézhigiénés módszertani levél, ami leírja hogyan kell kezet fertőtleníteni egy egészségügyi intézményben. A kórházak ehhez alkalmazkodva kezdték el oktatni a dolgozóikat és beszerezni a szükséges adagolókat, fertőtlenítőszereket. Idén szerettük volna kimozdítani a dolgozókat a témával kapcsolatos oktatások monotonitásból és jókedvű, játékos módon megemlékezni a világnapról – mondta Dr. Patyi Márta PhD, kórházhigiénés tanácsadó.

UV fény alatt ellenőrizték a kézmosás hatékonyságát
Fotó: Pozsgai Ákos / baon.hu

A halasi kórház orvosai és ápolói először tesztlapokat töltöttek ki és az igaz-hamis kérdésekre válaszoltak. Ezt követően minden csapatból egy embernek speciális, fluoreszkáló anyagot tartalmazó kézfertőtlenítő szerrel kellett megmosnia a kezét, majd UV-fény alatt tenyéren és kézháton is ellenőrizték a fertőtlenítés hatékonyságát.

A legtöbb pontot gyűjtő csapat a szeptikus sebészeti részleg lett, akik jutalmul egy mikrohullámú sütőt vihettek osztályuk dolgozóinak. A képzeletbeli dobogó második fokára a csecsemő – és gyermekosztály léphetett, akik kenyérpirítót, míg a harmadik helyezett szülészet- és nőgyógyászat kávéfőzőt nyert részlegének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában