Kalocsa

2019.05.27. 20:47

Bírósági ülnököket választottak Kalocsán

A napokban letette esküjét dr. Bálint József polgármester, dr. Kálóczi Norbert, a Kalocsai Járásbíróság elnöke és dr. Kiss Csaba jegyző előtt az a hat ülnök, akik a következő négy évben a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban segítik a Kalocsai Járásbíróság munkáját.

Zsigmond Enikő

Forrás: baon.hu

Fotó: Zsigmond Enikő

Ugyanis lejárt a 2015 tavaszán megválasztott ülnökök mandátuma, így szükségesség vált újak jelölése, akiket a jogszabályok értelmében a helyi települési, illetve nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületei választanak meg a jelöltek közül. Mivel Kalocsán a nemzetiségi önkormányzatok nem kívántak élni a jelölés jogával, így a város képviselő-testülete választotta ki a kilenc jelöltből a hat ülnököt.

Az idei ülnökválasztás speciális volt abban az értelemben, hogy a büntetőeljárási törvény változása miatt a korábbiaktól eltérően Kalocsán immár nincs szükség „sima” ülnökökre, mert a felnőttkorúak esetében megszűnt a társas bíráskodás (bíró, plusz két ülnök), megmaradt viszont a fiatalkorú vádlottak esetében, ha az általuk elkövetett bűncselekmény a kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, például rablás esetén.

„Hivatásom gyakorlása során az igazságosság és a méltányosság vezérel…” – mondták együtt esküjük szövegét András Marianna, Takácsné Hajdú Katalin, Herczeg-Magó Marianna, Farkas Éva, Lakatos Ignácné, Horváth-Szabó Marianna, akik ezután a polgármestertől átvették megbízóleveleiket is, majd egy rövid tájékoztatót tartottak részükre az ülnöki munka felada­tairól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában