Avató

2024.06.08. 14:40

Köztéri szobor is őrzi Béla kutya emlékét Baján

Kutyacsaholástól volt hangos péntek délután a bajai Tóth Kálmán tér. A négylábúak fegyelmezetten várakoztak gazdáik jelére, amikor indulniuk kell. A vadászkutyák és ebtársaik is tisztelegtek ugyanis a város kutyája, Béla előtt, akinek szobrát avatták.

Rab Rita

Elsőként dr. Gergelyné dr. Tóth Éva mondott köszöntőt. Felidézte, hogy amikor a 80-as évek közepén Bajára került, azonnal feltűnt neki Béla kutya, aki fáradhatatlanul rótta a köreit a városban. Be-betért a templomokba, a belvárosi iskolákba, a postára. Aztán tíz év után szem elől tévesztette, majd miután értesült a halálhíréről, elkezdett gondolkodni a szoborállítás lehetőségén, amely azonban csupán jó néhány évvel később valósulhatott meg. 

Béla kutya, szobor, avató
Köztéri szobor is őrzi Béla kutya emlékét Baján
Fotó: Rab Rita

– Nem a mi városunk az első, amely szobrot állít valamely ismert állatnak. Béla kutya szobra emlékezteti mindazokat, akik ismerték, a következők generációk és az ide látogató turisták számára pedig egy mozzanatot mutat a város múltjából – mondta dr. Gergelyné dr. Tóth Éva, a szoborállítóinak egyik kezdeményezője. 

Körmöczi Edina ismert állatvédő vette át a szót, aki elmondta, hogy dr. Gergelyné dr. Tóth Éva javaslatára azonnal az ügy mellé állt. – Edina emlékeztetett arra, éppen idén van 25 éve annak, hogy Béla elhunyt. Június 7-én volt életének utolsó napja, amikor még végigjárhatta kedves helyeit, az üzletetek, az intézményeket, a templomokat. Éjszakára Marika néni vagy Gréti néni fogadta be, a nappalok azonban a városban találták. 1995-ben Széll Péter, akkori polgármester hivatalosan is „A város kutyája címet” és ehhez járó nyakörvet adományozott neki, amit sajnos valaki ellopott. 1999. június 8-án elütötte egy autó, szilánkosra tört az állkapcsa és életét dr. Sulyok Péter állatorvos gyors beavatkozása sem tudta megmenteni –  emlékezett vissza Körmöczi Edina. 

Béla kutya, szobor, avató
Fotó: Rab Rita

Elmesélte tovább, hogy még Béla életében felmerült, hogy szobrot mintázzanak róla, később F. Horváth Ildikó ismert bajai fotóművész hozott létre egy oldalt a legnagyobb közösségi felületen azzal a szándékkal, hogy feltérképezze a lehetőségeket. Így 2021-ben lakossági gyűjtésbe fogtak, és a nehezített körülmények (járványhelyzet, majd háború) ellenére is sikerült összegyűjteniük 1,3 millió forintot, amelyet Preininger Rozália belvárosi képviselő a saját keretéből ugyanekkora összeggel kiegészített. 

Elkészült a szobor, amelyet Tölgyesi-Poós Anna szobrászművész alkotott. Körmöczi Edina arra kérte a jelenlévőket, hogy a szobor jelképezze: Baján az emberek tisztelik, szeretik, óvják az állatokat. 

Béla kutya, szobor, avató
Fotó: Rab Rita

A város kutyájának emlékét irodalmi alkotások is őrzik. B. Horváth István Béla kutyáról írott versét lánya, Horváth Nóra szavalta el, Katymári Vanda költő-újságíró pedig erre az alkalomra írott költeményét mondta el, Levél Béla kutyához címmel. A verses levélben felidézte Béla alakját úgy, ahogyan az emberek emlékezhetnek rá. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában