Kiskunhalas

2019.04.14. 07:00

Ezrek látogattak el a Szakmák éjszakájára (galéria)

Országszerte 160 település 467 szakképző intézménye várta az érdeklődőket több mint 4400 programmal a Szakmák éjszakáján, pénteken. A Bács-Kiskun megyei szakképző iskolák pályaorientációs rendezvényein is több ezer végzős általános iskolás vett részt.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A halasi KSZC Vári István Szakképző Iskola szakács tanműhelyében a flambírozás rejtelmeit is megismerhették az érdeklődők és csokoládé szökőkúttal várták a látogatókat.

Csaknem ötszáz helyre várták a hetedikes, nyolcadikos fiatalokat országszerte a Szakmák Éjszakáján, hogy megismerkedjenek a különböző szakmákkal. Több helyen, így a halasi KSZC Dékáni Árpád Szakgimnáziumban már napközben elkezdődött a program, Szakmák Matinéján valamennyi szakmacsoport bemutatkozott. Molnár Nándor igazgató szerint az volt a céljuk, hogy minél többet megmutassanak az iskolában folyó sokoldalú szakképzésből.

Érdekes interaktív bemutatókon ismerkedhettek a fiatalok a különböző szakmákkal. Az egészségügyi szakmacsoport standjánál sertésszívet boncolhattak, preparált műsebeket kötözhettek és megismerkedhettek a csecsemőápolás alapjaival is. A szépészeti szakma iránt érdeklődőknek pedig mesterfodrászok, sminkesek tartottak látványos bemutatót. A legnagyobb érdeklődés a különböző rendészeti szakmák iránt volt. Idén a honvédség, a rendőrség és a tűzoltóság mellett a büntetés-végrehajtás szakemberei is elfogadták az iskola meghívását a szakmák éjszakájára, Kiskunhalason néhány hónapja kezdte meg működését az Országos Büntetés-végrehajtási Intézet helyi intézménye.

A Vári István Szakképző Iskola tanműhelyében is rengetegen megfordultak a Szakmák éjszakáján, ahol Szabó Edina igazgató köszöntötte a résztvevőket. Az asztalosipari tanulók csarnokában tartott fórumon a meghívott helyi cégek, vállalkozások képviselői mutatták be szakmájuk sajátosságait, az általuk kínált munkalehetőségeket és a hozzá szükséges szakmai előmeneteli lehetőségeket.

Az építészet, az villamos-és autóipari szakmák iránt sok fiatal érdeklődött, de folyamatosan látogatták a ruhaipari szakmacsoport bemutatóját is az érdeklődők, ahol a szabással és a varrással ismerkedhettek. A látogatók szó szerint ízelítőt kaptak a pékek, a szakácsok és cukrászok munkáiból, a kiállított és bemutatott termékeket meg lehetett kóstolni. A leghosszabb sor a csokoládé szökőkútnál volt, ahol narancsot, szőlőszemet és ananászt lehetett mártogatni a folyékony csokoládéba. Emellett gyümölcskoktélokat kóstolhattak, húsokat süthettek és megismerhették a flambírozás rejtelmeit is a fiatalok.

A programok a szakmák népszerűsítésén túl sok olyan ismeretet is adtak a pályaválasztás előtt álló fiataloknak, amelyek hozzájárulhatnak a nekik leginkább tetsző és megfelelő szakma kiválasztásához. A rendezvény üzenete az volt, hogy közelebb hozzák a fiatalokhoz a szakmákat, amelyekkel nagyon jól lehet érvényesülni.

A Szakmák éjszakája 2016-ban indult, 2017 óta már határon túli iskolák is csatlakoztak a magyar kezdeményezéshez, amely bekerült a pályaorientációs európai jó gyakorlatok gyűjteményébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában