Kisszállás

2019.03.09. 12:14

Huszárok, lovasok és ágyúdörgések töltötték meg az iskola udvarát

Pénteken az 1848-49-es forradalomra és szabadságra emlékezve Honvédelmi napot tartottak a kisszállási Sallai István Általános Iskolában a Honvédelmi Sportszövetség támogatásával. A kora délutánig tartó programokra az iskola tanulói és tanárai mellett óvodások és azok pedagógusai, valamint a falu lakosai is ellátogattak. 

Mester-Horváth Nikolett

A gyerekek már napok óta izgatottan várták, hogy láthassák a huszárokat és a lovakat. – Iskolánkban nagyon fontos a honvédelmi nevelés, nagy hangsúlyt fektetünk erre, hisz közel van a határ. Sok apuka, anyuka határőr, rendőr vagy katona, és úgy gondoltuk, hogy a pályaorientáció miatt is fontos megismertetni a diákokat a honvédelemmel. Határozott szándékunk volt továbbá, hogy a gyerekek élményként is megéljék a történelmet, lássanak például egy negyvennyolcas kardot, egy korhű szerelésbe öltözött huszárt vagy gyalogost. Fontosnak tartjuk, hogy a tantermi keretekből kilépve is megismerkedjenek a gyerekek a 1848-49-es forradalom és szabadságharc történetével – mondta Zsoldos Ildikó, igazgatónő.

Az iskolában szervezett rendezvény első programja a sportcsarnokban reggel tartott önvédelmi sportok – mint a hapkodi vagy ju-jitsu – bemutatója volt. Ezt követően az iskola udvarán a Kiskunhalasi Lovasbandérium Egyesület tartott csoportos alaki gyakorlatot, azaz zenés carouselt 6 lovassal, valamint a szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület ismertette meg a jelenlévőkkel a huszárhagyományokat, a korabeli egyenruhákat és a szabadságharc hőseinek küzdelmeit. A huszárok néhány puskalövés kíséretében szemléltették a fegyverek működését. A halasi lovasbandérium lovastorna produkcióval is készült a falu lakosainak. A bátrabb gyerekek felülhettek a lovakra, huszárok segítségével kipróbálhatták a fegyvereket és vívhattak is korhű kardokkal. Emellett az egész nap folyamán kézműves foglalkozások és népi játszóház korabeli fajátékok várták a fiatalokat. A leghangosabb program pedig kétségkívül a nap zárásaként eldördült három ágyúlövés volt, melyeket egy három fontos ágyúból lőttek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában