Kiskunhalas

2019.02.23. 07:00

Börtönné alakították át a volt laktanyát Halason

Az ország legmodernebb börtönét adta át Pintér Sándor belügyminiszter péntek délután Kiskunhalason, amelyet 122 nap alatt alakítottak ki az Országos Büntetés-végrehajtási Intézetnél fogva tartott nők elhelyezésére. A 472 férőhelyes, 1,7 milliárd forintból megvalósult halasi börtönberuházás csak a fejlesztések kezdete, a bv. intézet bővítése, modernizálása tovább folytatódik – jelentette ki a belügyminiszter.

Pozsgai Ákos

Pintér Sándor belügyminiszter adta át az új halasi női börtönt

Fotó: Pozsgai Ákos

Kevesebb mint öt hónap alatt készült el a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet. A halasi börtön területe 2001-ig honvédségi laktanya volt, majd a korábbi menekültügyi őrzött befogadó központ működött itt, jelentős átalakítással jött létre az elítéltek elhelyezésére az európai börtönnormáknak is minden tekintetben megfelelő új börtön.

– A projekt befejezésével elkezdődött egy időszak is, egy saját üzemeltetésben lévő új büntetés-végrehajtási intézet kezdte meg a működését, amire legutóbb 2003-ban, 16 évvel ezelőtt volt utoljára példa Veszprémben – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Tóth Tamás, az Országos Büntetés-végrehajtási Intézet országos parancsnoka. Elmondta, hogy a munkálatok nagy részét fogvatartottak végezték, ami jelentős megtakarítás a büntetés-végrehajtás szervezetének, a magyar államnak és ez által a magyar adófizetőknek is. – Több mint 250 fogvatartott munkája van benne, 80 ezer ráfordított munkaóra eredménye az, ami most elkészült – emelte ki a parancsnok.

Az objektum funkciójából adódóan nagy figyelmet szenteltek annak, hogy megfelelő biztonsági feltételeket teremtsenek. – Olyan biztonságtechnikai rendszer épült, amely évek múlva is megállja majd a helyét, ez ma a legmodernebb biztonságtechnikai rendszer, ami a hazai börtönökben van – mutatott rá a büntetés-végrehajtási vezérőrnagy. Beszélt arról is, hogy olyan elemei is vannak a biztonságtechnikának, amelyeket a paksi védelmi rendszerben használnak. Ezer köbméter betont, 2800 darab kerítésoszlopot, és csak a biztonsági kerítéssorhoz, ami körbe veszi a területet, több mint egy kilométer hosszú drótfonatot szereltek fel. Az építkezésen túl bizonyos biztonsági elemeket is a bv. gazdasági társaságai készítettek. A zárkaajtókat, rácsokat, kilátásgátlókat és a zárkafelszerelési tárgyakat is részben a fogvatartottak gyártották le.

A kormány feladatszabása alapján az elítéltek társadalomba való visszairányítása mellett a büntetés-végrehajtás kiemelt feladatának tekinti a fogvatartottak munkáltatását is, ezért ennek az elősegítésére egy kilencszáz négyzetméteres munkacsarnokot is létrehoztak a halasi börtönben, ahol varroda működik majd. Arra törekednek, hogy a lehető legtöbb fogvatartottat be tudják vonni ebbe a rendszerbe – mondta az országos parancsnok.

Szólt arról is, hogy a börtön területén egy külön épületszárnyban a büntetés-végrehajtási intézet hivatásos állománya és a többi dolgozó számára lakhatási és kulturált kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak.

Pintér Sándor belügyminiszter avatta fel az új kiskunhalasi börtönt, egy jelképes kulcsot adott át Tanács Eszter Tímea ezredesnek, a halasi börtön parancsnokának. A belügyi tárca vezetője elmondta, hogy a halasi börtön átadása csak a fejlesztések kezdete, az Országos Büntetés-végrehajtási Intézet bővítése és modernizálása tovább folytatódik.

A miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy további öt új intézet építésének előkészületei után már a települések önkormányzataival folynak az egyeztetések. A kiskunhalasi börtön ezekhez szolgál mintául a kivitelezés megvalósításában – tette hozzá.

Javítanak a munkakörülményeken

Pintér Sándor belügyminiszter kiemelte: a büntetés-végrehajtási intézet új kórházát speciálisan alakítják majd ki. Az teljesen más lesz, mint a tököli, egy kiválóan felszerelt városi kórházban az ellátásra szoruló fogvatartottakat egy új szárnyban helyezik majd el. Az állomány tagjainak beszélt arról is, hogy a kormány az eddig bevezetett életpályamodell továbbfejlesztésével a büntetés-végrehajtásban dolgozók megfelelő munkakörülményeinek és jobb anyagi feltételeinek megteremtésén dolgozik, amelyhez várják a büntetés-végrehajtás dolgozóinak javaslatait is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában