fejlesztések

2019.01.06. 19:51

Nagyobb keretre pályázhatnak a települések

Szűk két hónapjuk maradt a Paksi Atomerőmű környezetében lévő településeknek arra, hogy beadják támogatási igényüket azokra a fejlesztésekre, amelyeket a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) 2019-ben fog támogatni. A szervezet a közelmúltban Medina községben tartotta soron következő elnökségi ülését. Közleményük szerint közel kétmilliárd forintos pályázati keret elkülönítéséről döntöttek.

Gábor János

Forrás: JETA

A dr. Kovács Antal elnök, valamint dr. Darányi Attila, Varga Nelli és Máté Péter kuratóriumi tagok jelenlétében tartott JETA-ülésen hét ablakot nyitottak meg közel kétmilliárd forintos támogatási összeggel, és egy önkormányzat akár négy pályázatot is benyújthat.

Fotó: JETA

Hangsúlyozták: prioritást élveznek majd a térségi és települési szolgáltatási infrastruktúra-fejlesztésre irányuló projektek. Mivel nőttek a támogatási összegek, az érintett önkormányzatoknak jelentősen kevesebb önrészt kell majd vállalniuk. Ez sok kistelepülésnek okozott gondot korábban.

A JETA a Paks körzetében lévő 47 települést támogatja a korábbi évekhez képest emelt keretből: az önkormányzatok az életminőség és az életbiztonság emelését célzó programokra, nagy értékű tenderek önrészére, valamint megvalósítás alatt álló projektekre kérhetnek forrást, a szokásos, energiaracionalizálásra vagy építészeti értékek megóvására irányuló tervek mellett. Felhasználhatnak még pénzt megvalósíthatósági tanulmányok készítésére és közösségi rendezvények megszervezésére – ez utóbbi keretet elsősorban kisebb településeknek szánják.

A JETA egyébként összességében hárommilliárd forintot kapott a Miniszterelnökségtől a fenti célok kiosztására; ebből az első kétmilliárdra 2019. február 15-ig lehet pályázni, majd a maradék egymilliárd forintra tavasszal is közzétesznek egy felhívást – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában