Kecskemét

2019.01.12. 07:00

Jó dolguk van a madaraknak a Hunyadivárosban, sokan etetik őket

Kecskeméten talán a Hunyadivárosban van a legjobb dolguk a madaraknak: a Szabó Barna által elindított program révén rengeteg magánháznál etetik őket télen, a Mátyás király iskolában pedig sokat tanulnak a diákok arról, hogyan tudnak gondoskodni a cinegékről, vörösbegyekről, őszapókról és társaikról.

Hraskó István

A Mátyás Király Általános Iskolában a gyerekek télen mindennap gondoskodnak a madarak etetéséről

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A Mátyás Király Általános Iskolában szinte megnyitása óta van madáretető, és ami ugyanilyen fontos, a havas, hideg időszakban biztosan terítve van eleséggel. Így a cinegék, csuszkák, vörösbegyek, tengelicek, zöldikék, csonttollúak télen itt állandó vendégek.

Mint Deák Attiláné Tünde pedagógustól megtudtuk, az etetés a mindenkori ötödikes diákok feladata, de természetesen más osztályok tanulói is gondoskodnak a madarakról. A gyerekek is szoktak otthonról vinni magokat, diót, de a Magyar Madártani Egyesület 7. számú helyi csoportja és Szabó Barna, a Hunyadivárosi Madárbarát Program elindítója, koordinátora is biztosítja az iskolának a magvakat.

– A gyerekek számára nagy élmény, hogy kivihetik az eleséget, vagy hogy az itatót feltölthetik vízzel. Sokan panelházban laknak, így legalább találkoznak kicsit a környezetükben élő állatokkal, és megtanulhatják, milyen fontos nekik segíteni akkor, amikor nehezen jutnak táplálékhoz. A természetismeret tantárgy keretében egy órát kifejezetten a madarak etetésére szánunk – mondta el Deák Attiláné.

Az intézmény 2017-ben elnyerte az Örökös Ökoiskola címet. Nagy hangsúlyt helyeznek a környezeti nevelésre, programjuk szerint a természettel összhangban lévő és cselekvő diákokat kívánnak nevelni. Deák Attiláné – aki egyben az Ökoiskola munkacsoport vezetője – elmondta, az ökoszemlélet átszövi az iskolai életet, a madáretetés mellett növényeket ültetnek, szelektíven gyűjtik a szemetet, tematikus napokat, erdei iskolai programokat szerveznek, és akár az idegennyelvi tanórákon is sok szó esik a környezetvédelemről. Több évtizede jó szakmai kapcsolatot ápolnak a Kiskunsági Nemzeti Parkkal, a KNP munkatársától, Lendvai Máriától sok hasznos ötletet kaptak, a helyes madáretetéssel kapcsolatban is.

A Mátyás Király Általános Iskolában a gyerekek télen mindennap gondoskodnak a madarak etetéséről
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Az időseknek is örömet okoznak a kis szárnyas vendégek

Az, hogy a Hunyadiváros nevezhető a megyeszékhely talán leginkább madárbarát városrészének, döntően Szabó Barnának köszönhető. A jelenleg egy élelmiszeripari cégnél kutatásfejlesztési asszisztensként dolgozó úr a 80-as évek végén a Kertészeti Főiskolára járt, és itt tagja volt annak a dr. Járfás József egyetemi tanár által vezetett csapatnak, amely Izsákon a Sárfehér Mezőgazdasági Termelőszövetkezet 5-6 ezer hektáros területén rengeteg madárodút szerelt fel. Mint kiderült, ennek növényvédelmi szempontból is jelentős hatása volt, az „odúsított” földeken 20 százalékkal kevesebb rovarölő szert kellett kipermetezni, a madarak ugyanis odaszoktak.

Hogy megemlékezzen 1996-ban elhunyt kedves tanáráról, 2006-ban Szabó Barna saját kezdeményezésből, egy pályázat révén 200 madárodút készíttetett, és ezeket ingyenesen kiosztotta a madarakat szívesen látó, róluk gondoskodni kívánó hunyadivárosiaknak. Leginkább idősek jelentkeztek, sokan közülük egyedülállóak voltak, akiknek magányát azóta is enyhítik a nap mint nap érkező cinegék, verebek, a fészkelő rigók.

– Többen elmesélték, milyen szívmelengető érzés, mikor felbukkan a várva várt kis vendég, vagy amikor az odúban kikelt fiókáknak hozzák a szülők az élelmet – villantotta fel Szabó Barna, hogy a madarakról való gondoskodással nemcsak a szárnyasokkal teszünk jót, hanem saját magunkkal is.

A Hunyadivárosi Madárbarát Programnak koordinátora, motorja – aki munkacsoportjával együtt 2010-ben megkapta a Kecskemét Város Környezetvédelméért Díat – tizenöt odút a Köztemetőben is kihelyezett, jó néhány magánházhoz, valamint a Ceglédi úti és az Ifjúság úti óvodához pedig madáretetőt vitt (utóbbi ovi pedagógiai programja révén kiérdemelte a Zöld Óvoda címet). Az intézményeket a Madártani Egyesület támogatása révén ő látja el madáreleséggel, és szabadidejéből minden évben feláldoz két-három hétvégét az odúk tavaszi kitakarítására is (ez nem kis munka, hiszen körbe kell járnia a közel kétszáz házat). Több alkalommal tartott előadást is gyerekeknek és nyugdíjasoknak a madáretetésről. Azt sajnálja csak, hogy 2006-ban a pályázat szerényebb keretei miatt OSB-lapokból, nem pedig deszkákból készültek az odúk, így az esőnek, hónak kitett darabok közül pár darab már tönkrement.

A Mátyás iskolában az etetés a mindenkori ötödikes diákok feladata, de természetesen más osztályok tanulói is gondoskodnak a madarakról
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Az itatást se felejtsük el!

Szabó Barna szolgált néhány praktikus jó tanáccsal azoknak, akik szeretnének madarakról gondoskodni.

  • Csak az vágjon bele, aki tél végéig rendszeresen, minden nap tudja biztosítani az eleséget a madaraknak (nem felejti el beszerezni, megvásárolni), mert ha akárcsak egy reggel nem találják az odaszoktatott szárnyasok az etetőben a táplálékot, elpusztulhatnak. Egy 4-6 grammos kismadár ugyanis csak annyi eleséget tud magához venni nappal, amivel az éjszakát kihúzhatja.
  • A legjobb eleség az olajos magvak – napraforgó, tökmag, dió, búza – valamint a tört kukorica és a köles.
  • Az állati zsiradékokra is szükségük van a madaraknak, szalonnát is kitehetünk, de ne legyen sós vagy fűszeres.
  • A vaj a vékony, gyenge csőrű madaraknak, így a vörösbegynek és az ökörszemnek megfelelő táplálék, mert még a puha héjú takarmány napraforgót is nehezen törik fel.
  • Kenyeret semmi esetre se tegyünk ki!
  • Az itatásról is gondoskodjunk, lehetőleg naponta többször, mert napközben az itatóban megfagyhat a víz.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában