Kunszentmiklós

2018.12.08. 12:12

Virágh Gedeonra emlékeztek Kunszentmiklóson

Borversenyt és a nádorhuszár bemutatót tartottak Miklós napján, Kunszentmiklóson. A rendezvénnyel Virágh Gedeonra emlékeztek.

Gulyás Sándor

Fotó: Kárpátiné 7tv

A városközponti Virágh Gedeon emlékműnél a Mogyoródi Sándor Huszár Történelmi Lovas Hagyományőrzők Egyesülete és az Iloncsuk Szabadcsapat Egyesület Jász-Kun Nemzetőrsége, valamint a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete tartott bemutatót. Innen indult a Mikulás fogat a huszárok kíséretében a város óvodáiba és bölcsődéibe. Délután az Öregtemetőben emlékeztek meg a program résztvevői Virágh Gedeonról, aki 170 éve hozta haza huszárszázadát, majd csatlakozott az 1848-49-es szabadságharchoz és lett a nemzeti hadsereg őrnagya.

Hazahozta huszárjait

Virágh Gedeon huszártársaival Csehországban állomásozott, amikor eljutott hozzá a forradalom híre, Kossuth hívó szava. Ellenséges területen át indult Magyarországra kétszáztizenegy huszárjával. Viszontagságos útjukon nyolc katonája elesett, tizenhét az üldöző osztrákok fogságába esett. Kilenc napos vágta után 186-an hazaérkeztek A huszártiszt a szabadságharc alatt őrnagyként harcolt, végül az aradi várbörtönbe került, ahol halálra ítélték. Az ítéletet később várfogságra enyhítették, ahol tíz évet raboskodott. A kiváló hazafi 1872-ben halt meg, sírja a kunszentmiklósi temetőben található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában