kecskemét

2018.12.13. 11:30

Három lőgyakorlatot tartottak a katonáknak egy időben

Végrehajtották a kiképzési tervben részükre előírt pisztoly- és gépkarabély-­lőgyakorlatokat a kecskeméti repülőbázison tizenegy hetes katonai alapkiképzésen részt vevő szerződéses katonák. Az újoncszakasz harminckét tagja számára december 14-én zárul a felkészítés első ciklusa. Velük egy időben a 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj önkéntes területvédelmi tartalékosai, valamint a kecskeméti repülőbázis kijelölt állománya is lövészeten vett részt a tatárszentgyörgyi lőtéren.

Galambos Sándor

Az éleslövészetet úgynevezett alaki begyakorlás előzte meg A szerző felvételei

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Galambos Sándor

Félidejéhez közeledik az idei év utolsó katonai alapkiképzése az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. A szerződéses szolgálatot vállalt katonák több mint egy hónapja vonultak be a kecskeméti alakulathoz, felkészítésük első ciklusa december közepén zárul majd. Az elméleti és gyakorlati vizsgákat megelőző gépkarabély alap-, valamint pisztoly szakalap-lőgyakorlatokat az MH Bakony Harckiképző Központ táborfalvai lő- és gyakorló­terén hajtották végre.

A szerződéses szolgálatot vállalt katonák is bizonyították felkészültségüket
Fotó: Galambos Sándor / Petőfi Népe

Az éleslövészetet egy komplex lőkiképzési foglalkozás előzte meg, amelynek során átismételték a biztonsági rendszabályokat, gyakorolták a fegyverek szét-, illetve összeszerelését, valamint a tárak töltését és ürítését. Ezt követte a fegyverek úgynevezett meleg belövése, huszonöt méterről. Az értékelt lövéseket pisztollyal és gépkarabéllyal hajtották végre, a lövészet vezetője Minkó Ottó alezredes, a kecskeméti repülőbázis kiképzési főnöke volt.

Az újoncok alapkiképzésének első ciklusa a hétvégén véget ér, de januárban ismét visszatérnek majd a lőtérre. Műszaki kiképzés keretében robbantási feladatokat kapnak majd, végrehajtják az éleskézigránát-dobó gyakorlatot, valamint gépkarabéllyal és pisztollyal több lőgyakorlatot is.

Az alapkiképzés követelményeit eredményesen teljesítő katonák többsége a január 18-ai eskütételt követően az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, illetve az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred állományába kerül majd, néhányuk munkájára pedig a kecskeméti repülőbázison számítanak.

Az újoncok és az önkéntes területvédelmi tartalékosok eredményesen teljesítették a feladatokat
Fotó: Galambos Sándor / Petőfi Népe

Az újonc szerződéses katonák mellett a Bács-Kiskun megyei 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj tizenegy önkéntes tartalékos katonája is végrehajtotta a százhúsz órás felkészítés tizedik moduljában részükre meghatározott alaplőgyakorlatot. Egy komplex elméleti és gyakorlati foglalkozást követően valamennyien eredményesen teljesítették a feladatot.

Velük egy időben a kecskeméti repülőbázis hetven katonája pedig az alakulat éves kiképzési tervében előírt pisztoly- és gépkarabély-lövészeteket hajtotta végre a tatárszentgyörgyi lőtéren.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában