Kiskunfélegyháza

2018.11.07. 17:30

Ösztöndíjjal orvosolnák az orvoshiányt Félegyházán

Helyi ösztöndíjat alapított a kiskunfélegyházi önkormányzat az orvosi egyetemre járó hallgatók részére.

Vajda Piroska

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Illusztráció

A városatyák abban bíznak, hogy az ösztöndíjrendszer bevezetése a jelenleg fennálló orvoshiány kezelésére nyújt megoldást Félegyházán. Az orvosösztöndíj elindításáról hosszas előkészítő munka után legutóbbi ülésén döntött a félegyházi képviselő-testület.

Az önkormányzati előterjesztés szerint a támogatásban csak az a hallgató részesülhet, aki legalább hat félévet eredményesen elvégzett. A támogatásra lakóhelytől függetlenül bárki pályázhat, amennyiben a pályázat által előírt kötelezettségeket vállalja. Az ösztöndíj­támogatás mértéke hallga­tónként – tanulmányi eredménytől függetlenül – egységesen 100 ezer forint havonta. A leendő orvosnak vállalnia kell, hogy a szakorvosi végzettség megszerzését követő egy éven belül Kiskunfélegyházán az egészségügyi alapellátásában vagy a városi kórház szakellátásában – legalább az ösztöndíj folyósításával megegyező ideig – dolgozik. Amennyiben az orvos nem vállalja a felkínált álláslehetőséget, úgy a folyósított ösztöndíjat vissza kell fizetnie.

Az első ösztöndíjszerződést már jövő évben szeretné megkötni az önkormányzat. Az orvosösztöndíj program bevezetését örömmel üdvözölte a félegyházi kórház főigazgató-helyettese. Dr. Körtvélyessy András ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a járóbeteg-szakellátás zsúfoltságát, a hosszú várólisták csökkentését az ösztöndíjprogram csak részben tudja orvosolni. A főigazgató-­helyettes szerint a problémát a már évek óta működő orvosbérek kiegészítésére irányuló önkormányzati támogatás bővítése enyhítené.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában