Kecskemét

2018.10.17. 14:00

A temető hősi sírjait gondozzák a diákok

A kecskeméti református temető hadisírjainak gondozásával kívánja teljesíteni az érettségi feltételeként előírt ötvenórás közösségi szolgálatot a Kada Elek Közgazdasági Szakgimná­zium 11 tanulója.

Hraskó István

A kadás diákok kedden látogattak el először a református temetőbe, hadisírok gondozásával kívánják teljesíteni a közösségi szolgálatot

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Hraskó István

A Magyar Honvédség már hosszabb ideje részt vesz az iskolai közösségi szolgálat biztosításában, most újabb két iskola kapcsolódott be a hősi sírok gondozásába, jelesül a kecskeméti Kada Elek Közgazdasági Szakgimnázium és református gimnázium.

A kadás tanulók – összesen tizenegyen – a kecskeméti református temető hősi sírjainak környezetét teszik rendbe. Tegnap látogattak ki először az ország egyik legrégebben működő – 1778-ban, tehát 240 éve nyílt – sírkertjébe. Volt, aki azért vállalta – önként – ezt a fajta közösségi munkát, mert ez segít lelkileg jobban ráhangolódni a közeledő halottak napjára. A diákok között olyan is van, akinek édesapja vagy nagyapja katona.

– Nagyon hálás vagyok azért, hogy számotokra nemcsak a jelen pillanata és a jövő a fontos, hanem vissza tudtok tekinteni a közel- és régmúltba is. Bízom abban, hogy a történelem tapasztalatait leszűrve sokkal szebb és tartalmasabb lesz számotokra az élet – mondta a tanulóknak a találkozáskor Varga Nándor református elnöklelkész. Körmöczi Bulcsú, a szakgimnázium igazgatója pedig azt kérte tőlük, hogy úgy gondozzák az első és második világháborús hősök sírjait, mintha saját hozzátartozójuk nyugodna benne.

A diákokat Gáldonyi Sándor százados és Zilahi Kálmán temetővezető vezette körbe. Megmutattak nekik két tavaly felfedezett első világháborús sírt is, ezeket a bokrok alatt a bv. intézet fogvatartottjai vették észre, miközben a temető megszépítésén dolgoztak. A feliratok tanúsága szerint két testvért temettek el azon a helyen: Szűcs Imre 23, Szűcs Mihály pedig 22 évesen hunyt el.

A kadás diákok kedden látogattak el először a református temetőbe, hadisírok gondozásával kívánják teljesíteni a közösségi szolgálatot
Fotó: Hraskó István / Petőfi Népe

Közösségi szolgálatként választják a sírgondozást

Bács-Kiskunban már eddig is több iskola kapcsolódott be a hadisírgondozási programba. Korábban a kecskeméti Széchenyi István szakközépiskola és a Kodály Zoltán gimnázium, a kunszentmiklósi Virágh Gedeon szakközépiskola, valamint a bajai Jelky András szakgimnázium tanulói közül vállalták jó néhányan, hogy a közösségi szolgálatot a két világháborúban elesett katonák emlékeit ápolva teljesítik. A programot Gáldonyi Sándor százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti irodájának vezetőhelyettese koordinálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában