Lakitelek

2018.10.24. 20:00

A rendszerváltás hatásait vizsgálják a konferencián

Közép- és Kelet-Európa geopolitikai helyzete a rendszerváltások tükrében címmel rendezett kétnapos nemzetközi tudományos konferenciát a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet a Lakitelek Népfőiskolán. A szerdán kezdődött tanácskozás Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország és Magyarország neves szakembereinek részvételével zajlik.

Vajda Piroska

– Magyarként gyakran hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy minden okunk meg van büszkének lenni, nemzetünk múltjára, államiságunkra és szabadságunkra. Magyarország szuverenitása nem nagyhatalmi ajándék, hanem saját küzdelmeinknek az eredménye. A függetlenségét magának kiharcoló országként joggal várhatjuk el, hogy mások ne avatkozzanak be belügyeinkbe és ne akarjanak a politikai propaganda eszközével nyomást gyakorolni országunkra – fogalmazott a konferencián dr. Balogh Csaba. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára Közép-Európa és benne Magyarország korszakokon átívelő emancipációs küzdelmei címmel tartott előadást a Lakitelek Népfőiskolán.

– Magyarország a nagyhatalmak világszintű stratégiai játékainak legfeljebb külső szemlélője lehet. Ugyanakkor óriási előrelépés, hogy Magyarország ma történelmének egyik legfüggetlenebb időszakát éli és, hogy szabadon, saját természetes érdekei mentén tud szövetségeseket választani. Ezzel együtt a hatalmi pólusok jelenkori összetett rendszerében természetesen ki vagyunk téve az állandó külső nyomásgyakorlásnak – fűzte hozzá az államtitkár. – Magyarország nagyhatalmi pozíciója Mohácsnál elveszett. Ez a veszteség végigkísért bennünket történelmünk során és része a mai magyarságtudatnak is. Stratégiai hiba lenne azonban, ha megváltozott világhatalmi helyzetünk miatt kishitűség vagy bizonytalanság töltene el minket nemzeti identitásunkban és ezzel összefüggésben a kormányzat hozzáállásában, külső vagy belső kommunikációjában. A magyar kormánynak okulni kell a történtekből. A mai kormányzatnak mindent meg kell tennie azért, hogy a jövőben képes legyen az ország szuverenitását és prosperálását veszélyeztető helyzetek kivédésére – hangsúlyozta az államtitkár.

– A mostani tanácskozás feladata, hogy a béke és az észérvek jegyében elősegítse a széleskörű párbeszédet a teljes értékű megoldások érdekében – mondta dr. Bíró Zoltán a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet főigazgatója a konferencia megnyitóján.

– A konferencia résztvevőinek feladata, hogy megvizsgálják mi történik velünk és körülöttünk itt Európában. Nehéz a valóságot érzékeltető választ adni, hiszen sok fajta forrás van és ezeket úgy kell egymással egyeztetni, hogy a valóság ne sérüljön – fogalmazott Lezsák Sándor házigazda, az országgyűlés alelnöke. Hangsúlyozta, ezeknek a kutatásoknak, elemzéseknek az ismeretében hozzáértő tudósoknak, történészeknek kell a történelem könyveket megírniuk. Mint mondta, bízik abban, hogy lesznek olyan tankönyveink, amelyek a valóság jegyesei és alkalmasak arra, hogy erősítsék a nemzettudatot és az Európa tudatot, amely az elmúlt évszázadokban a magyarság legjobbjainak alapélménye, alapgondolata volt.

A konferencia vendége volt többek között Aljakszandr Hajnouszki, Fehéroroszország budapesti nagykövete, aki elmondta, 10 millió lakosú országukat még ma is sokan fehér foltnak tekintik. Előadásában részletesen beszélt arról, hogy a második világháború, a csernobili katasztrófa és a Szovjetunió szétesése jelentősen rányomta bélyegét az országra, amelyet azonban ma már a béke és a stabilitás jellemez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában