baja

2018.09.14. 11:30

Várólistára került a bajai temető felújítási terve

Húszmillió forintra pályáztak, ennyiből rendbe lehetne tenni a Szegedi úti zsidó sírkertet.

PN

A Szegedi úti sírkertben bőven akadna tennivaló

Forrás: Petőfi Népe

Egyelőre nincs pénz a Szegedi úti zsidó temető felújítására. A nyári hónapok történéseiről készített beszámoló szerint némi türelem és szerencse esetén van esély a sírkert állapotának javítására. Az ilyen ­célú pályázat ügyeit intézők júniusban hánypótlást kértek az áprilisi döntés alapján benyújtott tervekkel kapcsolatban. Augusztus derekán arról tájékoztatták az önkormányzatot, hogy a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány várólistára helyezte a bajai elképzelést, azaz annak megvalósítására csak felszabaduló forrás esetén juthat pénz.

Áprilisban rendkívüli ülésükön döntöttek a városatyák a pályázat benyújtásáról, a beadási határidő lejárta előtt két nappal. A Szegedi úti sírkert megtisztításához, kaszálásához, a sírok borostyántól való megtisztításához, gyomirtáshoz és favágáshoz, valamint a belső közlekedési utakra zúzott köves borításhoz igényelt anyagi támogatást az önkormányzat. Úgy számoltak, hogy mindezeket húszmillió forintos vissza nem térítendő támogatás mellett tudná megvalósítani a város. Ez az összeg volt a maximálisan elnyerhető összeg, vallási szerveztek és önkormányzatok nyújthattak be kérelmet a 400 millió forintos keretre.

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány az elenyészőben lévő sírkertek rekonstrukciója mellett a kulturális örökség megismerésében, védelmében minél szélesebb társadalmi részvételt, így például az iskolai közösségi szolgálat szervezését is ösztönözni kívánta a pályázattal. Egyúttal a folyamatos gondozás és karbantartás érdekében is kívánt tenni, ezért a pályázó településnek tízéves fenntartást, gondozást kellett vállalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában