Kecskemét

2018.09.27. 14:00

Szent Rita tiszteletére rendeztek emlékkonferenciát

A város önkormányzatának Értékmegőrzési Bizottság Egyházügyi Munkacsoportja és az Alföld Idegenforgalmáért Alapítvány rendezte meg csütörtökön a Szent Rita és a segítő szentek elnevezésű emlékkonferenciát.

Horváth Péter

Az emlékkonferencia szentmisével kezdődött, melyet a nagytemplomban dr. Finta József atya celebrált. A mise után a városháza dísztermében folytatódott a konferencia, melyen Lévai Jánosné önkormányzati képviselő köszöntötte a nagy számú résztvevőt és érdeklődőt. Lévai Jánosné elmondta, hogy a konferencia célja, hogy jobban megismerjék Szent Ritát és a segítő szentek életét a kecskemétiek és ennek hatására keresztényibb életet éljenek. A konferencia meghívott előadói felidézték Szent Rita, a meddőségben szenvedő anyák és a kilátástalan helyzetben lévők védőszentjének és más szentek életét, szerepét.

Lévai Jánosné elmondta, hogy a szentek eligazítanak bennünket az élet útjain, kivezetnek a zsákutcából és felemelnek bennünket, miközben meghallgatják kéréseinket. – Nekünk keresztény embereknek, politikusoknak kötelességünk emlékezni és emlékeztetni. Példát adni személyes életünkkel és megismertetni azokat a szenteket, akik olykor-olykor eligazítanak bennünket az élet rögös útjain. Felgyorsult világunkban kellenek a kapaszkodók, a hit alapos ismerete, megélése, megvallása, annak átadása – mutatott rá Lévai Jánosné köszöntőjében a szentek életünkben betöltött szerepére.

A megnyitóra várták Soltész Miklós államtitkárt is, aki kormányülés miatt volt kénytelen távol maradni, azonban levélben üdvözölte a jelenlévőket. Levelében rámutatott arra, hogy a szentek tisztelete nem pusztán vallási kérdés, hiszen minden, ami ebből fakad erőt és kultúrát közvetít hívők és nem hívők számára egyaránt: a szentek tisztelete a kereszténység kétezer éves történetének és az egész emberiséget gazdagító kultúrájának részét képezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában