nagykőrös

2018.09.10. 07:00

Háromnapos rendezvénnyel tisztelegtek Arany János előtt

Péntektől vasárnapig rendezték meg a XIX. Nagykőrösi Arany-Napokat Nagykőrösön, a Cifrakertben. A tizenkilencedik alkalommal megrendezett három napos programfüzér keretében idézték meg Arany János szellemiségét és betekintést nyújtottak a költő életébe és munkásságába. A programok nem csak az irodalomra érzékenyek számára nyújtottak minőségi kikapcsolódási lehetőséget, hanem többféle érdeklődési területet is lefedtek.

Horváth Péter

A nagykőrösi Arany-Napokat 1935 óta rendezik meg a városban, a rendezvény célja az Arany János jelentette hagyományok ápolása Nagykőrösön, hiszen a város és a költő élete egy évtizedig összeforrt. Arany János a szabadságharc után kompromittálódott és rövid bujdosás után visszavonult Nagyszalontára, majd Tisza Lajos fiát, Domokost oktatta költészetre Geszten. 1851-ben itt érte a nagykőrösi református egyház elhívása, hogy a nagykőrösi református gimnáziumban tanítson magyar és latin nyelvet. 1851 őszén költözött Nagykőrösre családjával, ahol tíz évig végezte lelkiismeretes és pontos tanítói munkáját.

Az első Arany-Napokat 1935-ben, Dezső Kálmán polgármester kezdeményezésére szervezték meg a városban, ami egészen 1965-ig ment, majd elhalt. 1999-ben éledt újra a hagyomány, akkor még Nagykőrösi Napok néven, régi-új nevét 2014-ben kapta meg a rendezvény. Az újjáéledt hagyomány az 1935-ben indult rendezvény szellemiségének jegyében fogant, de az 1999-es újrakezdéstől kapja számozását a programsorozat.

László Ditta, az eseményt szervező Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ intézményvezetője elmondta, hogy a város életét meghatározta a költővel való találkozás, akinek hagyományát a város a mai napig ápolja: számos utca Arany műveiről kapta nevét, az iskolák és két utca is költőfejedelmünk nevét viseli.

A rendezvénynek otthont adó Cifrakert Arany korában Széchenyi fürdő néven működött és a költő kedvenc helye volt Nagykőrösön. A nagykőrösiek által Svájci Háznak nevezett, alpesi motívumokkal díszített gondnoki épületben is sokat tartózkodott Arany, ezért az épületbe Arany kávézót telepítettek a szervezők, ahol kávézás közben Arany-műveket lehetett olvasgatni és a tavaly a kulturális központ által kiadott CD-kről folyamatosan a költő művei szóltak. Ugyanitt a Magyar Posta rendezte be korabeli postai eszközöket bemutató átmeneti múzeumát.

László Ditta elmondta, hogy ma a fiatalok más úton kell eljuttatni Arany életművét, mint az eddig megszokott módozatok. Ezért a helyi általános iskola irodalmi színpada a fiatalokat is megszólító Arany-feldolgozásokkal lépett fel a háromnapos eseményen.

Kisvasúttal és lovasfogattal is bejárhatták a látogatók az Arany-utat, ami a költő 10 éves nagykőrösi tartózkodásának kiemelt helyeit fűzi egybe: lakóhelyeit, iskoláját, alkotóközegeit, kedvenc padját és feltöltődésének helyszínét, a református temetőt, valamint a Cifrakertet.

Irodalmi kalandpálya is várta az érdeklődőket, ami 12 éneket dolgozott fel a Toldiból. Itt kézművesfoglalkozásokon és játékos feladatokon élhették bele magukat Arany világába.

A programsorozat pénteki nyitónapján tartották a Sorsfordítás. A paraszti társadalom felszámolása, 1945-1962 című szabadtéri tablókiállítás megnyitóját. Ugyanezen 650 nagykőrösi diák szavalt Arany Jánost Nagykőrösön, a Hősök terén.

Szombaton hagyományőrző felvonulást rendeztek az Arany-út vonalán- Az Arany János utcától a Cifrakertig – a költő tiszteletére, a 19. századi hagyományok jegyében. A felvonulást népzenei és néptánc betétek tarkították. Az események napjait koncertek zárták, ahol fellépett Caramel, Tabáni István, Szulák Andrea és Demjén Ferenc is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában