Bács-Kiskun

2018.08.27. 11:30

Megyénkben is sok házaspár fogadna örökbe gyermeket

Pár év alatt megháromszorozódott az örökbefogadásra alkalmasnak talált házas­párok száma Bács-Kiskun megyében. Szerető családba mégse kerül sokkal több gyermek, ugyanis beteggel, fogyatékossal vagy az örökbefogadó számára kevéssé elfogadható származásúval a jelentkező szülők nagy része nem szeretne együtt élni.

Hraskó István

Sok pár vágyik arra, hogy gyermeket fogadhasson örökbe, ami a kicsinek is a legjobb megoldás, illusztráció

Forrás: Shutterstock

Mindinkább gyakoribbá, elfogadottabbá vált mára hazánkban az örökbefogadás – mutatott rá egy nemrég megjelent elemzésben a Központi Statisztikai Hivatal. 2014 óta az engedélyezett örökbefogadásokban részt vevő gyermekek száma – hosszabb stagnálás után – növekedésnek indult. Tavaly Magyarországon 1025 gyermeket fogadtak örökbe, többet, mint az elmúlt húsz évben bármikor (összehasonlításképp: 2014-ben még csak 784-et).

Hogy ez minek tudható be? Dr. Tóth Mária, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltségének vezetője szerint például annak, hogy 2014-ben bevezették az egységes örökbefogadási nyilvántartást, és hogy módosítottak a törvényi szabályozáson, például megváltoztatták a nevelésbe vett gyermekek felülvizsgálati időpontjait. Ezek az intézkedések elősegítik, hogy a gyermeket minél fiatalabb korban, és a feltételek fennállása esetén minél gyorsabban lehessen örökbe fogadhatóvá nyilvánítani. Így kevesebb időt tölt gyermekvédelmi szakellátásban, és hamarabb lesz családja, ahol saját gyermekként nevelkedhet fel.

Bács-Kiskun megyében is az országosnak megfelelő a tendencia, azaz egyre több gyermek kerül szerető családhoz, bár nem annyival több, mint arra a várakozó szülőjelöltek számának dinamikus emelkedéséből következtethetnénk. Az örökbefogadásra alkalmasnak talált személyek száma 2013-ról 2017-re, azaz négy év alatt közel megháromszorozódott: 100-ról 274-re nőtt (a házaspároké 47-ről 133-ra, az egyedülállóké 6-ról 8-ra). Ehhez képest az engedélyezett örökbefogadások számában viszonylag enyhének mondható a gyarapodás, öt éve 23 kiskorú volt (22 családhoz), tavaly 29 (összesen 18 családhoz, közülük hat családhoz egy-egy testvérpár, egy családhoz pedig három testvér). Tavaly egyébként az összes örökbefogadás titkos volt, öt éve egy volt nyílt. 2017-ben a 29 gyermek felénél, 14-nél külföldi szülők voltak az örökbefogadók Bács-Kiskunban (2013-ban még minden gyermek magyar szülőkhöz került).

A KSH is hangsúlyozta jelentésében, hogy a gyermekek örökbefogadási esélyei nagyban függnek egyrészt attól, hogy hároméves korukig családra találnak-e. Az elmúlt másfél évtizedben a 3 évesnél fiatalabbak aránya mindig 10 százalék alatt maradt az örökbe fogadható gyermekek körében, az óvodás-kisiskolás korúak hányada 30 százalék körül alakult, de a legtöbb családra váró már 10 éves vagy annál is idősebb, amely nagyban megnehezíti a kiválasztásukat. Még az életkornál is erősebb visszatartó hatása lehet annak, ha a gyermek tartós betegséggel vagy fogyatékossággal él. Az ő ellátásuk nagyobb figyelemmel és kiadással jár együtt, ezt sokan nem vállalják. Gondozásukhoz – a támogató családi háttér mellett – szükség van megfelelő oktatási intézményhálózatra is, de ez a kisebb városokban, falvakban nem megoldott. Így a szülőnek jelentkezők inkább további éveket várnak az általuk elképzelt, egészséges gyermekekre. A fogyatékossággal élők örökbefogadása 2016 kivételével még az évi tíz esetet sem érte el országos szinten.

Sok pár vágyik arra, hogy gyermeket fogadhasson örökbe, ami a kicsinek is a legjobb megoldás, illusztráció
Fotó: Shutterstock

A megyei statisztikát Tóth Mária is hasonlóan magyarázza.

– Nagyon fontos, hogy elsősorban a gyermeknek keresünk családot, ezért mindenekelőtt az ő érdekeit tartjuk szem előtt. Az örökbe fogadni szándékozók számára a szakszolgálat tájékoztatást ad a gyermek egészségi és személyiségállapotáról, valamint a családi hátteréről – a vér szerinti szülő személyi adatainak feltárása nélkül. Az örökbeadást nehezíti, hogy gyakran a gyermekeknek olyan betegségük vagy értelmi, testi fogyatékosságuk van, amellyel az örökbefogadásra várakozó szülő nem szeretne együtt élni. Sok esetben a családi háttérre, származásra vonatkozó adatok is gátjai az örökbefogadásnak. Az alkalmasságot szerzők elképzelései, igényei és a gyermekek tulajdonságai sokszor nem fedik egymást, így előfordul, hogy a gyermekek nem találnak édesanyára, édesapára – mondta a kirendeltség vezetője. A 2017. december 31-ei adatok szerint Bács-Kiskunban a 116 örökbe fogadható gyereknek közel harmada, 33 fogyatékos vagy tartós beteg. Tóth Mária hozzátette: reméli, hogy az elfogadást, érzékenyítést segíti majd egy idei törvénymódosítás, mely az eddig 21-ről 40 órásra bővítette az örökbefogadók kötelező felkészítő tanfolyamát.

Az örökbefogadásra jelentkező házaspár vagy egyedülálló a gyermekvédelmi szakszolgálathoz nyújthatja be kérelmét. Ebben nyilatkozik indokairól, a gyermek(ek)re vonatkozó elképzeléseiről, az örökbe fogadni szándékozott gyermekek számáról, életkoráról. Emellett azt is feltünteti, hogy vállal-e testvéreket, egészségi problémával küzdő gyermeket. Kitérnek a jelentkezők a gyermek nemére is, de a származással, vallással, küllemmel kapcsolatos elképzeléseiket is leírhatják – tudtuk meg dr. Tóth Máriától.

Az örökbefogadás természetesen nagyon nehéz döntés a szülők részéről, hiszen az életüket teszik fel a gyermek nevelésére, örökre magukhoz fogadják, és ez kihat az örökbefogadott leszármazóira is. Talán a legnehezebb az örökbefogadó önmagának ismerete: mennyire képes az általa még idegen gyermek elfogadására, egész életre szóló felvállalására.

Örökbefogadások alakulása Bács-Kiskun megyében

2013

2017

Örökbe fogadható gyerekek száma:

188

116

Három év alattiak száma:

7

12

Fogyatékos vagy tartósan beteg:

78

33

Örökbefogadásra alkalmas szülők száma:

100

274

Engedélyezett örökbefogadások száma:

23

29

Külföldi örökbefogadások száma:

0

14

Kit lehet örökbe fogadni?

Olyan gyermeket, akinek a szülei nem élnek, vagy akit a szülei megfelelően nevelni nem képesek. Azaz:

  • Szülei hozzájárultak az örökbefogadásához;
  • Szüleit a bíróság meg­fosztotta szülői felügyeleti jogától;
  • Szülei ismeretlenek;
  • Akit köztéri babamentő-inkubátorban helyeztek el – feltéve, hogy hathetes koráig a szülő nem jelentkezik érte;
  • Akinek szülei elhunytak, a gyám­hivatal nevelésbe vette és örök­be fogadhatónak nyilvánította.
  • Fotó: Shutterstock

    Először fotót, videót látnak a leendő szülők gyermekükről

    Amikor egy gyermek örökbe fogadhatóvá válik, az egységes nyilvántartásból kiválasztják a megyei jelentkezők közül a legmegfelelőbbnek látszó örökbe fogadó szülőt. Ha a rendelkezésre álló adatok, információk alapján várhatóan megfelelő szülő-gyermek kapcsolat alakulhat ki köztük, értesítik a várakozót. Először tájékoztatják a gyermek egészségi és személyiségállapotáról, családi hátteréről. Ezt követően, ha az örökbe fogadni szándékozó szeretne megismerkedni a gyermekkel, kérelmére fényképet és/vagy videófelvételt láthat a kicsiről, majd ha további kapcsolatot szeretne kialakítani a gyermekkel, közösen megbeszélt időpontokban felkeresheti. A találkozókat a gondozási helyen, a fokozatosság figyelembevételével szervezik meg. Ezután dönt a szakszolgálat, javasolja-e a gyámhivatalnak, hogy a gyermeket legalább egy hónapig a jelentkező saját háztartásában gondozza. A gyermek beilleszkedését a családba a gyermekvédelmi szakszolgálat figyelemmel kíséri, és ha minden rendben van, a gyámhivatal akkor engedélyezi az örökbefogadást. Másfél évig kötelezően, majd még négy évig kérelemre nyomon követik, segítik a gyermek sorsának alakulását. Az örökbe fogadó családok még ezután is fordulhatnak a területi gyermekvédelmi szakszolgálathoz tanácsért, segítségért.

    Ki alkalmas örökbefogadónak?

    Örökbefogadó az a huszonötödik életévét betöltött, cselekvőképes személy lehet, aki a gyermeknél legalább tizenhat évvel, legfeljebb negyvenöt évvel idősebb, és személyisége, körülményei alapján alkalmas a gyermek örökbefogadására. Rokon vagy házastárs esetén a korkülönbségtől el kell tekinteni. Nem fogadhat örökbe az, akinek jogerős bírósági ítélettel szüntették meg a szülői felügyeletét vagy eltiltották a közügyektől. A kiskorú gyermek érdekében a gyámhatóság elsősorban a házasságban élők örökbefogadását engedélyezi. Az alkalmasságot a gyámhatóság állapítja meg, döntésének előkészítését a gyermekvédelmi szakszolgálat végzi. Pszichológiai vizsgálat és tanácsadás, környezettanulmány, háziorvosi – szükség esetén szakorvosi – igazolás, valamint a felkészítő tanfolyam elvégzése szükséges ehhez.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában