kecskemét

2018.08.29. 07:00

Két nap alatt kapják meg a tankönyveket

A Mátyás Király Általános Iskola 630 diákjának két nap alatt osztják ki a tankönyveket. A tanulók ingyen jutnak tankönyvhöz, de az nem az ő tulajdonuk lesz, hanem az iskola könyvtára bocsátja rendelkezésükre. A könyvek kiosztása az előző évek nehézségei után idén már zökkenőmentesen zajlik.

Horváth Péter

A hunyadivárosi Mátyás Király Általános Iskolában hétfőn nagy volt a nyüzsgés, a tankönyvosztás kedden fejeződött be

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Horváth Péter

Közeledik az új iskolaév, ezért hétfőn és kedden átvehették a kecskeméti Mátyás Király Általános Iskola tanulói az idei tankönyvcsomagokat. Az általános iskolai tankönyvek ingyenességét 2013-tól felmenő rendszerben vezették be, 2017-től már az 5–8. osztályosok is ingyenesen juthatnak hozzá tankönyveikhez, sőt, ugyancsak tavalytól már a kilencedik osztályosok is ingyen kapnak tankönyvet. Kilencedik osztály után csak a rászorulók számára ingyenes a tankönyv. Ennek feltétele a halmozottan hátrányos helyzet, a sajátos nevelési igény, a gyermekvédelmi kedvezmény, illetve a három vagy annál több kiskorú egy családban, nagykorú és saját jogán iskoláztatási támogatásra jogosult, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, és a nevelésbe vett vagy utógondozói ellátásban részesülő diák. Ezeken a jogcímeken nyújtott támogatást az intézményvezetőnél igényelhetik a családok a megfelelő igazolások benyújtásával.

Dr. Lóczi László, a Mátyás Király Általános Iskola intézményvezetője szerint a kezdeti nehézségek után az idei évben már egy jól kialakult rendszert tapasztalnak: a könyveket a kiírásnak megfelelő időpontban szállította a központi tankönyvellátó, és diák segítőket is küldtek a könyvek kipakolásához és összekészítéséhez.

Az intézményvezető elmondta, hogy az iskola 630 diákjának osztottak ki tankönyveket két nap alatt. Jellemzően az első napon kígyóznak a sorok az iskola aulájában, a legtöbben ekkor érkeznek meg a tankönyvekért, a második nap sokkal csendesebb.

Az iskola két tannyelvű képzésben részt vevő diákjai sajátos helyzetben vannak, mert az általuk használt tankönyvek nem szerepelnek a Kello, vagyis a magyarországi tankönyvkiadó rendszerben, vagyis nem ingyenesek. Ez plusz költséget jelent a szülőknek, amit ők nyilatkozatban vállalnak.

A hunyadivárosi Mátyás Király Általános Iskolában hétfőn nagy volt a nyüzsgés, a tankönyvosztás kedden fejeződött be
Fotó: Horváth Péter / Petőfi Népe

Hivatalosan ugyan az első tanítási napot írták elő a tankönyvosztás idejének, de Lóczi László szerint praktikus, ha a tanévkezdés előtt néhány nappal megkapják a diákok azokat a könyveket, amelyekből tanulnak az adott évben. Így lehetőségük van arra, hogy már az első tanítási napon jelezhessék azt, hogyha valami probléma adódott a könyvekkel, bár mint mondta, ez nem jellemző.

Az ingyenes tankönyvek nem a tanulók, hanem az iskola könyvtárának tulajdona, vagyis a diákok nem ingyen kapják, hanem ingyen használják azokat. Éppen ezért, ha valaki megrongálja a könyvét, vagy jegyzetel azokba, azt ki kell fizetnie. De olyan is előfordul, hogy szeretné megtartani a könyvét a tanuló, amire lehetősége van a könyv megvásárlása után.

Komoly kiadás, sok segítség

A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az idei tanévkezdéskor több tízezer forinttal több maradhat a családoknál – mondta Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában. Kifejtette, hogy az iskolakezdés ugyan komoly kiadást jelent a családoknak, a kormány ugyanakkor az elmúlt nyolc évben több intézkedésével is csökkentette ezeket a terheket. Király Nóra példaként emelte ki, hogy 1–9. évfolyamig ingyen megkapják a gyermekek a tankönyveket, és megemlítette az ingyenes étkeztetést is. Utóbbira jövőre csaknem 10 százalékkal több forrást biztosít a kormány. Kitért arra is, hogy az elmúlt időszakban csaknem 100 milliárd forintos uniós forrás révén rengeteg iskola, óvoda, bölcsőde újulhatott meg, elsősorban a vidéki településeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában