Kiskunhalas/Szabadka

2018.08.27. 14:00

A határ két oldalán fejlesztik a hálózatot

Népes mezőny rajtolt el szombaton kora reggel Kiskunhalasról, több százan tekertek a Vajdaságba a VIII. Koliken Kiskunhalas–Szabadka Barátság Kerékpártúrán. A szabadkai városházán a magyar és a szerb oldalon tervezett határ menti településeket érintő kerékpárút-fejlesztésekről is szó esett, amelyek a biztonságos közlekedést és kerékpáros turizmust segítenék.

Pozsgai Ákos

Nyolcadik alkalommal rendezett nemzetközi kerékpártúrát a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. szombaton. Az idei túra jelmondata: Szívünk Szabadkára hajtott.

Rendőri felvezetéssel indult el a népes mezőny a testvérváros Szabadkára. Az útközben mintegy háromszáz főre duzzadt kerékpáros konvoj több helyen is pihenőt tartott. Tompa központjában frissítő ásványvízzel és almával várta Véh László polgármester a megfáradt bicikliseket. Az államhatárt átlépve délelőtt fél tizenkettő tájban érkezett Szabadkára a csoport, ahol a városháza dísztermében Horváth Tímea, Szabadka alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket. A nemzeti összetartozás fontosságáról beszélt, kiemelve, hogy nemcsak Magyarországról, hanem Erdélyből is érkeztek kerékpárosok a mezőnnyel, amely még inkább szimbolizálja a magyarság összetartozását.

A kerékpárosokkal együtt tekert Fülöp Róbert kiskunhalasi polgármester is, aki sokadik alkalommal tette meg biciklivel a két város közti távot. Idén csatlakozott a csoporthoz Bányai Gábor országgyűlési képviselő is. Mindketten a vajdasági magyar településekkel való együttműködéseket méltatták. Bányai Gábor szólt az európai uniós forrásból megvalósuló kerékpár­út-hálózat határon átnyúló tervezett fejlesztéseiről is, amely a határ mindkét oldalán a közlekedés biztonságát javítja majd és előmozdítja a kerékpáros turizmust is a térségben.

A szabadkai önkormányzat vezetésével két határon átnyúló IPA-pályázat vette kezdetét. Az egyik egy kerékpárútrendszer megépítését foglalja magában, melynek értéke 2,9 millió euró. Két nyomvonalat szeretnének kialakítani, egyet Tompa és egyet Ásotthalom felé. A tervezett kerékpárút 18 kilométer hosszú lesz, ebből a szerb részen összesen nyolc kilométernyi út épülne ki. A program keretében az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Kara egy tanulmányt dolgoz majd ki az intelligens táblák kihelyezésének lehetőségéről. Az intelligens táblák szerbiai oldalon a kelebiai és a horgosi határátkelőnél kialakuló torlódások elkerülését szolgálnák majd, azonban ezeket az okos közlekedési táblákat egy másik program keretében építik ki.

Véh László, Tompa polgármestere a magyar oldalon tervezett kerékpárút-fejlesztésekről elmondta, hogy Tompa és Ásotthalom a pályázat két magyarországi partnertelepülése. Tompán a déli bejárótól a határátkelőig mintegy 3,2 kilométer hosszon épül a program keretében kerékpárút. Szintén a program része a város északi kijáratától, az 53-as főút mellett párhuzamosan, az 53-as és 55-ös főút körforgalmi kereszteződéséig tartó kerékpárút engedélyes terveinek az elkészítése is, amely azonban egy másik pályázati forrásból épülhet majd meg. Ennek a programnak a keretében épül kerékpár­út Ásotthalom térségében, közel hét kilométer hosszon.

Tompán a régi 53-as út belterületi szakaszán, egy másik pályázaton elnyert ötvenmillió forintból, kerékpársávot festenek fel, az ehhez szükséges pénz rendelkezésére áll az önkormányzatnak. Emellett kerékpáros-pihenőhelyeket is kialakítanak a városban, valamint egy állandó kiállítást is berendeznek a művelődési házban, amelyhez a forrást egy turisztikai pályázaton nyerte el a tompai önkormányzat. Utóbbi projektben a bácsalmási és a kelebiai önkormányzat is érdekelt, ahol szintén kerékpáros-pihenőpontokat fognak kialakítani – mondta el a tompai polgármester.

A VIII. Koliken Kiskunhalas–Szabadka Barátság Kerékpártúra résztvevői a szabadkai városházán tett látogatásuk után megnézték a magyar kormány támogatásával nemrégiben felújított és átadott szabadkai zsinagógát is, valamint a Szabadkai Városi Múzeumban berendezett Halasi csipke kiállítást. A kerékpárosok este fél nyolc tájban érkeztek vissza Kiskunhalas főterére, ahol a résztvevők között több értékes tombolatárgyat, köztük kettő kerékpárt sorsoltak ki a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában