Baja

2018.07.14. 08:03

Ösztöndíjra pályázhatnak a rászoruló hallgatók

Mindkét bajai felsőoktatási intézményre kiterjeszti öt éve létező ösztöndíj-lehetőségét a város.

Kubatovics Tamás

Az első ízben 2013-ban kiírt pályázattal a helybeli, továbbtanulni szándékozó, szociálisan rászoruló diákok – és közvetve a főiskola – megsegítése volt a cél. Ehhez a Szentháromság Tér Felújításáért Közalapítvány megszüntetése után maradt 2 millió forintot biztosította az önkormányzat. Ennek a keretnek a felét fizették ki az évek során a hallgatóknak.

Csak azok kaphattak anyagi támogatást, akik először nyertek felvételt, első helyen jelölték meg az Eötvös József Főiskolát, nappali tagozatos képzést kezdtek meg és nem kaptak Bursa Hungarica-ösztöndíjat.

A vizes képzés kiválása és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem keretein belül a Víztudományi Kar másfél évvel ezelőtti létrejötte adta az alapot a szabályozás újragondolásához. Eszerint mindkét felsőoktatási intézményre kiterjeszti az önkormányzat a pályázat lehetőségét.

A köznevelési bizottság az eredeti indítvány módosítását javasolta. Elképzelésük szerint a pályázók köréből nem kellene kizárni a Bursa-támogatásban részesülőket, a havi járandóságot pedig az 5–15 ezer forint helyett 10–25 ezer közé kellene emelni. Ezt az eredeti javaslatot jegyző Csubákné Besesek Andrea alpolgármester nem tartotta elfogadhatónak és az 5 ezer forintos alsó határ megtartása mellett érvelt, mivel az ösztöndíj 10 hónapra jár, ezért 50–150 ezer forintos támogatásról van szó.

Dancsa Bálint tanácsnok – a változtatást kezdeményező bizottság tagja – úgy fogalmazott: az alpolgármesteri érvek ismeretében kicsivel több mézet szeretne a mézesmadzagra, azaz csak az adható támogatás felső határát emeljék meg havi 20 ezer forintra.

A Bajcsy-Zsilinszky úti campus hallgatói is pályázhatnak
Fotó: Kubatovics Tamás / Petőfi Népe

Hajdú Miklós szerint a két intézmény egy volt, ezért szétválásuk után nem kell arra számítani, hogy több lesz az érintett hallgató. Ezek után a tanácsnoki módosítást elfogadva írták át a szabályozást a városatyák, tehát 50–200 ezer forint támogatást remélhetnek a leendő pályázók éves szinten.

Ezek is érdekelhetik