Kiskunhalas

2018.06.29. 14:00

Olajszennyeződéstől tartottak a Natura 2000-es területen

Halasi környezetvédők szivárgó olajkutat találtak egy természetvédelmi területen. Az olajszennyezés miatt aggódó természetbarátok korábban már több környezetkárosító helyzetre is felhívták a hatóságok figyelmét.

PN

Az olajszivárgást Fehér Péter észlelte

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Szivárog a kőolaj Kiskunhalas közelében, az egyik felsőszállási olajkútból. A szerkezet csütörtök délelőtt még mintegy másfél méter magas, olajos vízben állt. A helyzetet súlyosbítja, hogy az olajkút egy Natura 2000 besorolású, fokozottan védett természetvédelmi területen található. A környezetvédők szerint a kútból szivárgó anyag súlyosan szennyezheti a környék élővilágát.

Az olajszivárgást Fehér Péter, a kiskunhalasi Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány kuratóriumi tagja észlelte körülbelül egy hónappal ezelőtt. Az Olajosok útja közelében, az áthaladó forgalomtól elzárt részen, egy erdő közepén lévő kútból kifolyt olajmennyiség az eltelt időszakban tovább nőtt.

A környéken élő, önkéntes környezetvédő aktivista elmondása szerint, körülbelül harminc évvel ezelőtt végeztek arrafelé próbafúrásokat a hazai állami olajipari vállalat szakemberei. Felszíni olajszennyeződéseket már máshol is felfedeztek a természetvédők, akik szerint az olajszivárgás nem ritka a környék kútjainál. Fehér Péter állítja: az ilyen mértékű szivárgás nem gyakori, mint amit a felsőszállási, KihaÉK – 5-ös számú kútnál tapasztaltak.

Az olajszivárgást Fehér Péter észlelte
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

– A környéken több védett növényfaj is található – tudtuk meg Fehér Pétertől, aki szerint a növényekre és az erdőben vadon élő állatokra is veszélyt jelenthet a talajba szivárgó olajos szennyeződés.

Az olajkutakon – amik egy része meddő, de akadnak olyanok is, melyek termelnek, vagy időszakosan állítják termelésbe – általában egy telefonszám is található, amin jelenteni lehet a meghibásodást. A természetvédők csütörtöki jelzését követően mindezt megtettük és a vonal végén a szanki gázüzem diszpécserközpontja jelentkezett. Mint megtudtuk: a területükön lévő kutakat rendszeresen ellenőrzik, de még nem kaptak bejelentést erről a kútról, ahová egy kútkezelő csapatot irányítottak. Mint megtudtuk: a kútnál lévő akna csapadékvízzel telt meg és annak a felszínét borítja egy vékony, olajos réteg. Meghibásodást, szivárgást nem tapasztaltak. A felgyülemlett vizet pedig kiszippantják és tartálykocsival elszállítják.

Még mindig a sorsára vár az elhagyott veszélyeshulladék-telep

Halas belterületén, az Alsószállási-csatorna előtt, a lakóházaktól 100–150 méterre található ingatlanon van egy elhagyott veszélyeshulladék-telep. A Majsai út 8. szám alatti területen nagyobb műanyag tárolókban és kisebb fémhordókban veszélyes hulladékok: festékek, olajok, oldószerek, savak, vegyszerek vannak, akár ezer tonnát meghaladó mennyiségben. A véletlenszerűen vizsgált talajmintában a Greenpeace Magyarország szakemberei számos fém-, illetve ásványolaj-szennyezést találtak, a határértéket meghaladó mennyiségben. A környezetvédők – a Vasvarjú Alapítvánnyal közösen – két évvel ezelőtt, egy helyszíni demonstráció keretében is felhívták a figyelmet a hatalmas mennyiségű veszélyes anyagra.

A területen korábban tevékenykedő cég, a Bács-Reál Kft. 2010-ben kért és kapott engedélyt veszélyes hulladékok begyűjtésére és szállítására. Alig egy év múltán a környezetvédelmi hatóság illegális hulladéktárolás miatt betiltotta a cég további tevékenységét. A céget időközben más nevére íratták át, és az elhagyott telephelyen azóta is tornyokban állnak a veszélyes anyagokkal teli tárolóedények.

A tiltakozások ellenére egyelőre patthelyzet van: mert a veszélyes anyagok elszállítását – ami korábbi számítások szerint mintegy 150 millió forint lenne – állami pénzből csak akkor kezdhetik meg, ha a hordók kiszakadnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában