projekt

2018.06.12. 19:55

Iskolarádió indul és fitneszpark is épül

Közös projektet indított a szalkszentmártoni és a szabadszállási általános iskola. Az informális és a nem formális tartalmak fejlesztésére, helyi erősítésére, az iskolai lemorzsolódás csökkentése érdekében 52 millió forintot költhet a két intézmény.

Gulyás Sándor

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

A már kidolgozás alatt álló program lehetőséget teremt az informális és a nem formális tartalmak fejlesztésére, az ehhez szükséges terek kialakítására az iskolán belül, amelyek a tanórán kívüli, iskolai munkában fejlesztett tartalmakkal, bemutatókkal, vetélkedőkkel, közösségi rendezvényekkel gazdagítják a tanulók ismeretanyagát. Emellett teret biztosít és eszközökkel segíti többek között az intézmény újító, fejlesztő munkáját, az iskolai projektfeladatok elvégzését, a diákok kreatív készségeinek kibontakoztatását, a tanórán kívüli egyéni és kiscsoportos tanulást.

– A projektet a két intézmény közösen hajtja végre, ami elsősorban a délutáni, vagyis „egyéb” foglalkozások keretében zajlik. A tanközi napszobában a diákokat olyan programok várják, melyek fejlesztik problémamegoldó gondolkodásukat, a kreatív készségeiket, a környezettudatos magatartásukat, szolgálják a lelki és fizikai egészségüket, bővíthetik informatikai tudásukat, valamint megismerkedhetnek a tudatos médiahasználattal, a háztartás-gazdálkodási ismeretekkel is. Önismereti csoportokat hozunk létre, a foglalkozásokat közösségfejlesztő programok, közös játékok, vetélkedők, versenyek egészítik ki – mondta el érdeklődésünkre Törökné Novadovszki Nelli, a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója, a projekt szakmai vezetője.

Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

A pályázat lehetőséget biztosít a tanulási tér kialakításához szükséges eszközök, anyagok, segédletek, a témakörökhöz szükséges tárgyi, informatikai és multimédiás eszközök, szoftverek, a kreatív alkotói tevékenységet segítő, játékok, bútorok beszerzésére.

– A tantermeket olyan berendezésekkel kívánjuk felszerelni, amelyek az egész napos oktatást is támogatják. Az eszközfejlesztési keretben nagyon sok minden benne van (babzsák, rakásolható padok, bútorok, szőnyegek, technikai eszközök stb.), a kuckós helyszínek pedig a nagyobb gyermekek számára biztosítanak majd szeparációs lehetőséget. Tervben van egy kültéri fitneszpark kialakítása, mivel az iskolának nincs saját tornaterme, ezenkívül az iskolarádió elindításához, működtetéséhez szükséges eszközök beszerzése is. Megpróbáljuk tehát otthonossá tenni az iskolát, olyan termet kialakítani, ami délelőtt megfelel az oktatás követelményeinek, délután pedig klubszerű helyiséggé alakítható, ahol szívesen töltenek a gyermekek tartalmas órákat – hangsúlyozta az igazgatónő.

A projekt módszertani fejlesztésen alapszik, legnagyobb részét a tartalmi kidolgozás, a megvalósítás, a tevékenységek monitorozása és pedagógiai értékelése képezi, mellyel mérhető lesz, hogy a fejlesztés milyen változást hoz majd a tanulási tartalmakban. A tematika elkészítése az intézmények pedagógusainak feladata. Szakmai felkészültségük mellett ők ismerik legjobban a diákjaikat, lakókörnyezetüket, a helyi sajátosságokat, ők tudják igazán, hogy mire van leginkább szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában