kunszentmiklós

2018.05.04. 20:00

Szimulátoron tanulnak hegeszteni a kunszentmiklósi diákok

Két hegesztőgéppel és egy hegesztőszimulátorral gyarapodott a kunszentmiklósi Kecskeméti Szakképzési Centrum Virágh Gedeon Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. A közel 8 millió forintos fejlesztést a centrum tette lehetővé. A hagyományos hegesztőtranszformátorokhoz képest az újonnan beszerzett modern készülékek nagyságrendekkel drágábbak. A két hegesztőgép 3 millió forintba került.

Gulyás Sándor

A heggesztőszimulátor használatát Kiss Bertalan villamos- és gépészmérnök ismerteti meg a tanulókkal

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

A kilencedik évfolyam alapozóképzésében igen nagy előrelépést hozott az új hegesztőszimulátor. Az 5 millió forint értékű berendezés szintén a szakképzési centrum támogatásával került az iskola eszközparkjába.

Bernáth Judit, az intézmény igazgatónője elmondta: – Ez a szimulációs rendszer az ­első olyan virtuális technológiát alkalmazó interaktív eszköz a szakmunkásképzésben, mely a hegesztéshez szükséges érző-mozgató képességeket tökéletesen tanítja a ­tanulóknak. Azáltal, hogy a hegesztési helyzetnek a „valódival mindenben egyező” szimulációját nyújtja, sok szemléletes ismertetővel segít a tanulónak megérteni és tökéletesen begyakorolni azokat a mozdulatokat, amelyek majd az alapját képezik a gyakor­lati képzésnek.

A mozgáskoordináció kialakítását és fejlesztését eddig a „tradicionális” képzés ­folyamán hosszú gyakorlóórák alatt tudták a tanulók elsajátítani – kisebb-nagyobb sikerrel – a hegesztőműhelyekben. A szimulátor alkalmazásával ez az idő lerövidül. ­További előnye a koncentráció és a pontosság mérése – erre eddig nem volt lehetőség –, amit a virtuális­ munkaasztalon folyamatosan ellenőriz a rendszer. A berendezések anyagi megtakarítást is ­jelentenek az intézmény számára. Alkalmazásukkal a képzés költségei akár a felére­ is csökkenhetnek, főleg a 9. évfolyam első félévében, mivel a virtuális képzésnek nincs anyagigénye – vázolta az új berendezések hasznosságát Bernáth ­Judit igazgatónő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában