Kiskunhalas

2018.04.26. 18:23

Új sportcentrumot építenek a halasi iskolának

Ünnepélyes keretek között letették Kiskunhalason a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium épülő, közel 600 négyzetméteres testnevelési központjának alapkövét az intézmény kollégiumi terü­letén. A 133 millió forint­ból megvalósuló be­ruházás a tervek szerint az év végére készül el.

Pozsgai Ákos

A katolikus gimnázium kollégiumának területén épül a sportcentrum, itt tették le az alapkövet

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Az új sportközpont építési munkálatai közel egyéves előkészítés után kezdődhettek el az elmúlt hetekben a gimnázium Majsai úti kollégiumi területén, a nemrégen újjáépült iskolai ebédlővel szemben.

– Ha egy iskola épületet emel, az fontos üzenetet hordoz a jelennek és jövőnek egyaránt. Tervei, céljai vannak, hite van abban, hogy hosszú éveken, évtizedeken át számíthat a fiatalok, a családok támogatására. Hisz abban, hogy a nevelésben, oktatásban olyan nívót képvisel, amely érdemes lehet a diákoknak, és a köz megbecsülésének örvend – mondta köszöntőjében Téglás László, a gimnázium igazgatója. Emlékeztetett: a középiskolákba lépő, évről évre egyre változó fiatal generációk útját segíteni egy kitüntetett hivatás, ami gyakran igen nehéz, hiszen minden diák egyedi. Egy jó iskolának ezért végeláthatatlanul széles eszköztárral kell rendelkeznie.

Ebben a széles eszköztárban az elme pallérozása mellett a testi fejlődés, a sportolás is fontos hangsúlyt kell hogy kapjon – emelte ki az igazgató, hangsúlyozva, hogy a 105 éves Rákóczi gimnázium feltételrendszere az eltelt évek alatt igen szűkössé vált. Az épülő új sportcentrum új sportágak bevezetésével komoly lehetőséget fog majd kínálni az is­kola jelen és jövő tanulói számára – tette hozzá, név szerint felsorolva és köszöntve a gimnázium világ-, Európa- és országos sportbajnokait.

Az alapkőletételi ünnepségen a fenntartó Kalocsa-­Kecskeméti főegyházmegye részéről Bábel Balázs érsek, Fülöp Ernő kanonok, a kormány képviseletében Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Farkas Dániel és Szűcs Csaba alpolgármesterek, valamint a tervező iroda és a kivitelező cég munkatársai vettek részt az iskola diákjai és tanárai mellett.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatalok körében végzett egészségügyi felmérések jóval kedvezőbb adatokat mutatnak, mint tíz évvel korábban és jórészt köszönhető az elmúlt nyolc esztendő sportberuházásainak, valamint a mindennapi testnevelés bevezetésének.

A kétszintes testnevelési központ és szabadidős testnevelési központ beruházását a kiskunhalasi szék­helyű Merkbau Kft. végzi. Az új sportcentrumban többek között két, összesen mintegy 230 négyzetméternyi tornatermet, egy 60 négyzetméteres előcsarnokot, 140 négyzetméternyi szertárteret és egy 50 négyzetméteres konditermet is építenek. Az épületben összesen mintegy 600 négyzetméternyi hasznos területet alakítanak ki.

A testi és lelki egészség is fontos

Bábel Balázs megáldotta és megszentelte az alapkövet, valamint az időkapszulát, mielőtt azokat elhelyezték volna.

– Az ép testben ép lélek sok igazságot tartalmaz, a sport megfelelő előkészületet biztosít a szellemi és lelki egészséghez is – hangoztatta az érsek atya, utalva arra, hogy fiatalabb korában maga is aktívan sportolt. Ugyanakkor Szent Pál apostol szavait idézte a diákoknak, aki azt mondta: „ő Jézus Krisztus után fut, mert amíg a sportolók közül csak egy kapja az első díjat, addig, aki Jézus Krisztus után fut, az mind megkapja”. Arra emlékeztette a diákokat, hogy egy katolikus intéz­ményben tanulnak, és gondol­janak arra is, hogy a testi egészség mellett a lelki egészség és a tanulságtétel is fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában