Nagykőrös

2018.04.14. 11:30

Boszorkánykonyhával készült a nagykőrösi Toldi a Szakmák Éjszakájára (videó)

Többek között boszorkánykonyhával, illatlabirintussal, marcipánrózsa- és mézeskalács-díszítéssel várták a nagykőrösi Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola tanárai és diákjai a látogatókat április 13-án a Szakmák Éjszakája országos programsorozat keretében.

Koós Kata

Idén második alkalommal csatlakozott a nagykőrösi Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium a Szakmák Éjszakája országos programsorozathoz. Péntek este az iskola diákjai és tanárai játékos feladatokon keresztül engedtek bepillantást az érdeklődők számára a különböző szakmák fortélyaiba. Az előcsarnokban élelmiszeripari mesterségek udvara fogadta a látogatókat.

A gyerekek lelkesen próbálgatták só-liszt gyurmázással a pékmesterség alapjait Farkas Ferenc, pék szakoktató segítségével. Elsajátíthatták a négyágú fonás technikáját, mely a klasszikus fonott kalács elkészítéséhez szükséges, valamint briós fonással próbálkozhattak.

– 80-90 módon lehet feltekerni egy brióst. A pozsonyi pékversenyen például 60 -féle tésztából 60 különböző módon kell elkészíteni. A briós fonás a diákok első éves tananyagának része. Ekkor tanulják még a slejfolást, azaz zsömlekészítést, a virgolást, a kenyérkészítés első műveletét, a hosszformázást, valamint a sodrást is – magyarázta a szakoktató.

A só-liszt gyurmázás mellett frissen sütött kenyérlángossal és kürtös kaláccsal várták a sütő-cukrász szaktechnikus tanulók a látogatókat. Kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatták ügyességüket marcipánrózsa-készítésben, valamint mézeskalács díszítésben. Utóbbi technikájának elsajátításában Tarbai Krisztina, utolsó éves pék-cukrász technikus segítette a próbálkozókat.

– Szeretek mézeskalácsot díszíteni, októberben Budapesten egy pék hagyományőrző versenyt is nyertem a díszítéseimmel. A mézeskalács ugyanis inkább a pék szakmához tartozik, ugyanis a mézeskalácsozásból alakult ki a cukrász szakma – mondta.

A kertész szakág tanárai és diákjai többek között illatlabirintussal és ízleldével készültek a Szakmák Éjszakájára. Előbbi esetében a látogatóknak illat, utóbbi esetében pedig íz alapján kellett beazonosítaniuk különböző zöldség- és fűszernövényeket.

– Az illatlabirintusban elhelyezett növények mindegyike az iskola fóliaházában és üvegházában termett. A feladványok között szerepel például rozmaring, levendula, petrezselyem, zsálya, lestyán és kakukkfű is – árulta el Arany Dóra, kertész szakoktató.

Az iskola gépészeti épületében az esztergálás és forgácsolás rejtelmeibe engedtek bepillantást a gépésztanoncok és tanáraik. Az emeleten pedig Boszorkánykonyha várta a látogatókat, ahol többek között színlátásuk és szaglásuk kifinomultságát tesztelhették, továbbá titrálás révén megtudhatták, mennyi a savtartalma a szőlőlének, valamint megtekinthették, mennyi festékanyagot tartalmaz egy mázas csokigolyó.

Gyógyító teák

Az iskola kertészet szakának diákjai és tanárai gyógyteákkal vendégelték meg a Szakmák Éjszakjának nagykőrösi résztvevőit.

– A csalánlevél tisztító hatású. A cickafarkfű teát elsősorban a hölgyeknek ajánljuk. A mentatea gyomorbántalmakra jó, az echinacea pedig az állóképességet javítja – magyarázta Horvát Jánosné, kertész szakoktató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában