Kecskemét

2018.03.03. 11:30

Településfejlesztési konferenciát tartottak Kecskeméten

Szakmai konferenciát rendezett pénteken a Széchenyi Programiroda projektmenedzsereknek és polgármestereknek Kecskeméten, ahol arról esett szó, hogy miként lehet sikeresen lebonyolítani az uniós finanszírozású településfejlesztési beruházásokat.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István

A megyeháza dísztermében megtartott fórumon körülbelül nyolcvanan vettek részt. A megjelenteket Rausch Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte. Mint mondta, arra vonatkozóan még csak találgatások vannak, mi lesz 2014–20-as uniós fejlesztési ciklus után, az viszont biztos, most olyan célra kell fordítani a forrásokat, hogyha egy szerényebb időszak következik, akkor is talpon tudjanak maradni a települések, önkormányzatok. A megyei önkormányzatnak 63 milliárd forint áll rendelkezésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) beruházásaira.

– Ez nem kevés pénz, de tudni kell jól felhasználni. Ki kell találni, hogy mit akar egy település, és ehhez a forrást megtalálni. Van egy mondás, hogy semmilyen szél nem kedvez annak a hajónak, amely nem tudja, melyik kikötőbe tart – mondta Rausch Sándor. Az alelnök hangsúlyozta az önkormányzatok és a vállalkozók kapcsolattartásának, együttműködésének fontosságát is.

Horváth Gyula, a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető-­helyettese elmondta: ugyan eddig lezárt és elfogadott projekt nincs, de a mostani pályáztatásnak már megvannak a megfontolandó tapasztalatai, jó gyakorlatai.

– A sikeres megvalósítás alapja egy jó ötlet és egy szakértői csapat, amely a projektet végigvezérli és a megfelelő időben megfelelő helyre teszi a dolgokat – jelentette ki. Emlékeztetett, hogy a megyei önkormányzat már 2013-ban elkezdte az előkészítői munkát, amikor felkérték az önkormányzatokat, vegyék számba fejlesztési elképzeléseiket, ezeket pedig összegyűjtötték.

– Az önkormányzatok részéről van egy ötletkényszer, hiszen a törvény 21 kötelező közügyként jelentkező feladatot sorol fel, azt kellett megnézni, ezekhez hogyan lehet uniós forrásokat rendelni – mondta Horváth Gyula, hozzátéve: a projektdossziékat viszont el kellett felejteni, nem képezhette a munka alapját, mert egy integrált területi programból szükséges kiindulni. Így 2016. január 1-jével jelentek csak meg a pályázatok. Mostanra összesen 439-et rögzítettek a megyéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában