2018.03.25. 20:00
Nyitottak az indiai ízekre a kunbaracsiak
Egészségnapot tartottak szombaton Kunbaracson, amelynek különlegessége az volt, hogy a szűrővizsgálatok mellett indiai ételeket is megkóstolhattak a látogatók, Kenderesi Ilona jógaoktató jóvoltából.
Túróleves, sült túrógombóc ízes fűszeres paradicsommártással; fűszeres sárgaborsóval és csicseriborsóval töltött sült tészta batyu; meggy csatni, pirított mogyorós búzadara édesség; keletlen lepénykenyér baszmati rizzsel és sült panírral, valamint fűszeres tea. Kenderesi Ilona egy komplett indiai menüsort készített a kunbaracsi művelődési házban, az ételeket természetesen bárki megkóstolhatta, és a kíváncsiak ismerkedhettek az olyan, itthon még nem annyira ismert fűszernövényekkel is, mint például a borzaskata, a csillagánizs, a zöld kardamom vagy a lepkeszegmag.
A fővárosban született Ilonát régóta érdekli India világa, kultúrája. Sokáig járt az érdi jógaegyesületbe, majd egy pécsi asramba (jógaközpont, spirituális menedékhely, a lelki elvonulás helye) költözött, itt élt nyolc évig, jógát oktatott és a vegetáriánus étteremben volt szakács. 2010-ben egy két hetes zarándokút keretében eljutott a mesés Indiába is, ami hatalmas élményt jelentett számára – főleg az, hogy olyan ételeket evett, melyeket már itthon is sikerült elkészítenie. Két éve él a hatszáz lelkes Kunbaracson, főként nyári táborokban és rendezvényeken szokta bemutatni főzőtudományát, de persze otthon is szívesen eszik indiai ételt. A faluban először rendezett ilyen kóstolót, de úgy látja, a helyiek rendkívül nyitottak a magyartól eltérő ízvilágra.
A Kunbaracsi Kulturális Egyesület által szervezett egészségnapon a látogatóknak térítésmentesen végeztek testtömeg-, koleszterinszint-, vércukorszint- és vérnyomás-mérést, anyajegy és szemölcs vizsgálatot, adtak dietetikai tanácsokat, és aki kérte, egy frissítő masszázst is kaphatott.