Soltvadkert

2018.03.27. 20:10

A megye szörpje idén a mézes turbolya lett

A napokban Soltvadkerten rendezték meg a II. Nemzeti Szörp- és Lekvárversenyt, ahol kiválasztották Bács-Kiskun Megye Szörpjét. A hét végi kiskőrösi Duna–­Tisza Közi Agrár Expón adták át a II. Nemzeti Szörp- és Lekvárverseny elismeréseit a legjobb nemzeti szörpök és lekvárok termelőinek.

Barta Zsolt

Bóna Angéla (jobbról) és húga, Szilvia

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Barta Zsolt

A napokban Soltvadkerten rendezték meg a II. Nemzeti Szörp- és Lekvárversenyt, ahol kiválasztották Bács-Kiskun Megye Szörpjét. A hét végi kiskőrösi Duna–­Tisza Közi Agrár Expón Font Sándor országgyűlési képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke és Gubán Gyula, a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara alelnöke adta át a II. Nemzeti Szörp- és Lekvárverseny elismeréseit a legjobb nemzeti szörpök és lekvárok termelőinek.

A Bács-Kiskun Megye Szörpje elismerő kitüntetést és díjat idén már második alkalommal ítélte oda a zsűri, melyet Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke adott át Bóna Angélának mézes turbolyaszörpjéért.

Bóna Angéla (jobbról) és húga, Szilvia
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Barta Zsolt

A szakmai zsűri idén is szigorú kritériumok mellett értékelte a sok-sok finom és különleges nedűt, amelyek közül a megyei szörpök még további négy értékelési szempont alapján kerültek vizsgálatra. A szakmai zsűri által adott pontokon felül számított, hogy minél inkább honos, tájra jellemző fajta legyen a megye legjobb szörpjének alapanyaga, a termesztés feltételeinél minél inkább közelebb álljon az organikus gazdálkodáshoz, természetes körülményekhez. Külön fontos értékelési szempont volt a hozzáadott kiegészítő adalék mennyisége, egészségre gyakorolt hatása, valamint az esztétikai megjelenés is sokat hozhatott a pontok összesítésénél.

Tavaly szintén a keceli Bóna családhoz került az első díj, akkor mézes bodzaszörpjük kapta a Megye Szörpje címet a Soltvadkerten megrendezett I. Nemzeti Szörp Versenyen.

Elfeledett fűszernövény

A turbolya a magyar konyha egyik régi, elfelejtett fűszernövénye. Levesek, baromfi- és báránysültek ízesítésére, tavaszi saláták készítéséhez használták. Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű, egynyári növénnyel már a rómaiak is előszeretettel ízesítettek. Most a megye szörpjeként újra felfedezhetjük ezt a különleges növényt, amely az Alföldön akácosok aljnövényzeteként fordul elő leginkább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában