Értékmegőrző

2018.03.09. 11:30

Nyitottak mindenre, de tisztelik és megőrzik az értékeket is

Mikortól beszélhetünk művészetről? Sznobság, ha valaki nem hallgat meg mindenféle zenét? A YouTube­kultúra minek köszönheti hihetetlen nagy népszerűségét? Többek között ezekről beszélgethetnek a fiatalok az Értékmegőrző rendezvénysorozaton.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

A Fringe összművészeti fesztivál keretében új programmal találkozhatnak az érdeklődő fiatalok. Az Értékmegőrző négy előadásán hét művészeti ággal ismerkedhetnek meg közelebbről. Nem mindennapi megközelítésben. Arra kaphatnak választ, mi számít értéknek egy-egy művészeti ágon belül.

A műsort Szabadi Mózes álmodta meg, aki jelenleg saját együttesével, a BarIsOnnal zenél. – Az ötletet egy – a barátnőmmel folytatott – beszélgetés adta számomra. Ő szereti a költészetet, emellett nagyon igényes a zenére. Nem hallgat meg mindent. Például, ha én egy könnyed popzenét meghallgatok, mondhatni fintorog rá. Felvetődött bennem, hogy jó-e, ha valaki sznob a zenét tekintve. Egyáltalán sznobságnak lehet-e ezt nevezni? Hol vannak a határok? Vannak-e egyáltalán határok? Miért értékes egy festmény, ha ránézésre az csak egy festékpacni a vásznon? Később ezeket a gondolatokat megosztottam barátommal, Fekete Péterrel, akivel közösen összehoztuk a műsort.

Az Értékmegőrző programnak a Kecskeméti Ifjúsági Otthon pinceklubja ad majd helyet. Zum Erika, az intézmény munkatársa örömmel fogadta a kezdeményezést, és látott benne fantáziát. A műsorokat Szabadi Mózes közösen vezeti Fekete Péterrel, aki egyébként a színjátszásban jeleskedik.

– Mindketten laikusak vagyunk a legtöbb művészeti ágban, éppen ezért olyan vendégelőadókat hívtunk meg, akik segítenek választ kapni minden kérdésre. A profi művészek mellett amatőrök is részt vesznek a beszélgetésekben, akik még csak most indultak el a művészet útján. Az első órában az előadók beszélnek, majd a második órában interaktív módon bárki kérdezhet, elmondhatja a véleményét – tette hozzá.

– A záróprogramunk, a YouTube-kultúra ígérkezik a legérdekesebbnek, erre várjuk a legtöbb érdeklődőt is. A videómegosztó egy olyan virtuális tér, ahol minden művészeti ág megtalálható. Mondhatni, a mai fiatalok túlnyomó része nagyobb előnyben részesíti a tévézéssel szemben. Amint hazaérnek, már lépnek is fel az internetre. A YouTube-­ozás egy újfajta kultúrává növi ki magát, ahol vloggereket, gameplayereket és saját ismeretterjesztő tartalmakat néznek leginkább. Szó esik az előadáson a rantokról is, azaz azokról, akik önjelölt igazságosztók. E jelenségnek is van pozitív és negatív oldala egyaránt. Igyekszünk minden jelenséggel foglalkozni. E témában három neves vlogger lesz a vendégünk. A kecskeméti Csomor Balázs (CsChannel), valamint Budapestről Nagy Márton és Tóth Márk (Fan­MadeMaker) – sorolta.

A fiatalok körében népszerű a slam poetry is, mely az irodalom értékeit népszerűsíti Fotós: Bús Csaba

Az előadások ingyenesek és nyitottak minden korosztály számára. Kivétel a YouTube-os, arra csak 12 éven felüliek mehetnek be.

– A művészet szabad, szeretnénk ezt a szellemiséget az előadásokba is átvinni. A fiatalok mellett az idősebbeket is örömmel fogadjuk, kíváncsiak vagyunk arra, ők hogyan látják e témákat – zárta a beszélgetést Szabadi Mózes.

Négy előadás, hét műfaj

Első alkalommal március 15-én 14 és 16 óra között a képzőművészet és a fotog­ráfia kap szerepet. Március 16-án 15 és 17 óra között a színház és mozgókép iránt érdeklődőket várják. Március 23-án 18 és 20 óra között az irodalom és a zene szerepel a programon. Zárásként, március 24-én 18 és 20 óra között a YouTube-­kultúráról beszélgethetnek a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában