Baja környéke

2018.02.10. 16:36

A bérrel és az árral együtt nőtt a költség

Matekoznak a települések. Polgármesterek, hivatalok és képviselő-testületek törhetik a fejüket a települési fejlesztések kapcsán. Az építőipari alapanyagok árának, valamint a munkabérek emelkedése ezúttal a költségek oldalán jelentkezik, a 2016-ban kalkulált összegekből sok esetben nem lehet megvalósítani a tervezett beruházásokat, emiatt aggódhatnak és számolgathatnak az érintettek.

Kubatovics Tamás

A költségek növekedésével kapcsolatban az utóbbi hetekben több települési vezető is megosztotta velünk aggodalmait. Vörös Szilárd, Felsőszentiván első embere a tervezett, több mint 200 millió forint nagyságrendű malomfelújítás kapcsán beszélt aggodalmaikról, míg Horváth Roland az érsekhalmi intézményfelújítások apropóján említette meg ezt a pénzügyi problémát. Információnk szerint egyes fejlesztéseknél több tízmilliós lyuk tátong a támogatásként elnyert összegek és a kivitelezésekre adott ajánlatok között. Ennek befoltozására a települési kasszába kellene nyúlni, ami egyéb fejlesztések elmaradását eredményezheti.

A napokban Felső Róbert érsekcsanádi polgármester a közösségi hálón arról számolt be, hogy egy köbméter aszfalt ára átlagosan bruttó 25–28 ezer forinttal kerül többe, mint 2016 év végén, így már bruttó 100 000 forint felett jár az ár. Egyes projekteknél több száz, illetve ezer köbméter aszfalt szükséges, így a drágulás is tízmilliós lehet. Másik példaként pedig az útfelújítások adataival sokkolt: tavaly négyzetméterenként 5000 forint+áfa összegről beszéltek egy 5 cm-es új réteg ráhúzásánál. Egy út legalább 4 méter széles, tehát folyóméterenként 25 400 forint a költség. Egy ház előtti szakasz 16 méter, így ott az útjavítás 406 400 forint, tíz ház előtt már több mint 4 millió forint, és hol van az egy utcához? Ráadásul ez a tavalyi ár, ami a fenti drágulással még magasabb lett.

– Mi az engedélyeztetési folyamatnál tartunk, csak ezt követően jöhet a közbeszerzési időszak, ami valószínűleg folyamatos számolgatással, a megszabott kereteken belüli számolgatással telik majd.

A pályázatoknál vállalt indikátoroknak ugyanis meg kell felelni, ez lehet a csapadékvíz-csatorna hossza, de éppen a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének mértéke is, ami jóval bonyolultabb. Arra is figyelni kell, hogy bizonyos belső arányok sem változhatnak a projekteknél, például az infrastruktúrára és az eszközbeszerzésekre költött összegek viszonyában. Ráadásul a változások jelentős részénél az irányító hatóság jóváhagyását is meg kell szerezni – ecsetelte helyzetük Felső Róbert.

Nem szükséges az előleg

A települések többségét érintő, úgynevezett TOP-os (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) pályázatokról a napokban Baján egyeztetett Rideg László megyei közgyűlési elnök a térségi települések vezetőivel. Ezt követően a városi televíziónak nyilatkozva az elnök azt emelte ki, hogy a településeknek nem kell megelőlegezniük a költségeket, mert az elnyert összeget teljes egészében megkapták.

Nyitóképünk illusztráció, forrás: shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában