kiskunfélegyháza

2018.01.31. 07:03

Hajóstoppal járta be a világot Wynne-Hughes Veronika

Különleges vendége volt a Petőfi Sándor Városi Könyvtár Földrajzi Szabadegyetem idei első előadásának. Ezúttal egy fiatal magyar lányt, Wynne-Hughes Veronikát ismerhette meg a félegyházi közönség, aki matrózként hajóstoppal utazta körbe a világot. Ugyanakkor ő volt az első magyar, aki gyalogosan vágott neki az Északnyugati átjáró jégmezőinek. Idei célja az Antarktisz meghódítása. Wynne-Hughes Veronika lehet az első nő, aki gyalogszerrel jut el a Déli-sarkra.

Vajda Piroska

Wynne-Hughes Veronika egy vitorláshajón nőtt fel, felnőttként is a szabad életre esküszik

Wynne-Hughes Veronikának már a gyermekkora sem volt hétköznapi, hiszen egy vitorláshajón nőtt fel. Húgával, magyar édesanyjával és angol édesapjával a családi vitorlás fedélzetén bejárta a Földközi-tengert. Ne turista legyél, hanem utazó – vallja édesapja mondása nyomán Wynne-Hughes Veronika, aki az egyetem elvégzése után kerekedett fel, hogy matrózként körbehajózza a fél bolygót.

Fő célja a távoli kultúrák és emberek megismerése volt. Éppen ezért olyan kapitányokhoz szegődött matróznak, akik egy-egy kikötőben hosszabb időt is eltöltöttek. Az indulás előtti felkészülése alatt kitanulta az izraeli küzdősport, a krav maga fortélyait. Az utazás során pszichológusként szerzett tapasztalatai segítették abban, hogy kiszűrje a veszélyes utastársakat.

Wynne-Hughes Veronika egy vitorláshajón nőtt fel, felnőttként is a szabad életre esküszik

Wynne-Hughes Veronika félegyházi fényképes beszámolójából kiderült, két és fél éven át hajózott szinte pénz nélkül. Ezt úgy sikerült megvalósítania, hogy a hajókon matrózként dolgozott, cserébe pedig ingyen utazhatott, sőt ellátást is kapott. Így jutott el a világ legcsodálatosabb helyeire. 2014-ben Máltáról indult, folyamatosan nyugatra tartva, Ibiza, Málaga, Gibraltár, a Kanári-szigetek, a Karib-tenger, Közép-Amerika, a Panama-csatorna, a Galápagos-szigetek, Francia Polinézia és a Cook-szigetek érintésével jutott el Szamoáig. A harminc hónap alatt 13 hajó fedélzetén utazott, közben pedig napi 2–3 órát dolgozott: őrködött a kormánynál, takarított, főzött, bevásárolt, vitorlát varrt, halászhálót javított, hajópadlót festett, de még a hajómotor szerelésébe is beletanult.

Őszintén beszélt arról is, hogy veszélyes helyzetekbe is került. Az egyik hajó például süllyedni kezdett az óceán közepén. Miután kimentették őket, két hónapig dolgoztak a Calypso javításán. Wynne-Hughes Veronika már másik hajón utazott, amikor megtudta, hogy hiába volt a sok munka, a Calypso végleg elsüllyed Kuba partjainál. Volt, amikor cápák között hajóztak, de az is előfordult, hogy nem talált befogadó kapitányt, így egy hétig hajléktalanként élt Egyiptomban. Öröm az ürömben, hogy hajléktalanként jobban megismerhette a helyeiket, akik sátorral és étellel is segítették. Azt is elárulta, hogy annyi pénz azért mindig volt a bankszámláján, hogy nagy baj esetén haza tudjon repülni.

Az Északnyugati átjárót is meghódította

Wynne-Hughes Veronika a hajózás után tavaly első gyalogos magyarként teljesítette az Északnyugati átjárón keresztül vezető gyalogos expedíciót. Sítalpakon, jegesmedvék kíséretében három héten át több mint 400 kilométert gyalogolt a kanadai Cambridge Bay és Gjoa Haven közti szárazföldi és tengeri jégmezőn. Az expedíció felkészülés volt az idei antarktiszi útra. Az 1140 kilométeres expedíció alatt extrém kihívások várnak rá: 3350 méteres szintemelkedés, 20 km/órás folyamatos szembe szél és akár mínusz 40 Celsius-fokos hőmérséklet.

Mindenkit álmai megvalósítására buzdít

Wynne-Hughes Veronika előadása zárásaként arra biztatott mindenkit, hogy merje megvalósítani régóta dédelgetett álmát. Merjen nekivágni a vágyott utazásnak, hiszen példája is jól mutatja, az utazás nem pénz, hanem elhatározás kérdése. Veronika szerint nem azért születtünk erre a világra, hogy minden időnket munkával töltsük. Mint mondta, sokkal érdekesebb ez a bolygó annál, hogy csak dolgozzunk és évente egy-két alkalommal utazzunk. A világutazó szerint az emberek többsége elkényelmesedett, a tárgyak fogságában él. Nincsenek valódi élményeik és tapasztalataik.

– Úgy érzem, túlságosan meghatároz minket a munkánk, a foglalkozásunk. Engem sokkal jobban érdekelnek az emberek céljai. Lehet valaki postás, de közben tengerimalacokat gyűjt, vagy balettkoreográfiát készít. Ez az egyik oka annak, hogy elindultam. Az életnek többről kell szólnia a munkánál – mondta zárszavában Wynne-Hughes Veronika.

Veronika matrózként napi 2-3 órát dolgozott

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában