kalocsa

2018.01.08. 13:53

Generációk gyakorolhatnak majd a pianínón

A tankerület nagyvonalú ajándékának tartja a Kalocsai Liszt Ferenc AMI igazgatója azt a Yamaha pianí­nót, amit decemberben kaptak, mára pedig beüzemelték és birtokba vehették a tanulóik.

Gábor János

Fehérvári István igazgató az új pianínó mellett Fotó: Gábor János

Több okból is igazi kincsként kezelik: egyrészt húsz éve nem kaptak új zongorát vagy pianínót, másrészt ennél csak jelentősen magasabb áron jutottak volna hozzá, ha maguknak kell megvenni.

– Csodálatos hangszert kaptunk és szinte a derült égből jött: előtte egy héttel tudtuk meg, hogy érkezik egy vadonatúj Yamaha pianínó – idézte fel Fehérvári István. A Liszt AMI igazgatója bevallotta: a mai napig beleborzong a gondolatba, az egész tantestülettel együtt, hogy megkaphatták ezt a hangszert. Legutóbb 1988-ban történt velük hasonló: akkor egy zongorát kaptak. – Az 128 ezer forintba került, ez egymillió forintos hangszer – mutatott rá, megjegyezve, hogy ez az összeg soknak tűnhet, de valójában egyáltalán nem az.

Fehérvári István igazgató az új pianínó mellett Fotó: Gábor János

– Nemcsak attól különleges, hogy Yamaha, hanem attól is, hogy ilyen áron nem lehet hozzájutni. El sem hittem, hogy egymillió forintért meg lehet vásárolni – magyarázta, kiegészítve azzal, hogy még komoly árengedménnyel is nagyjából 1,8 millióba kerül a legolcsóbb, ehhez ha­sonló hangszer. ­Fehérvári hálásan köszönte a lehetőséget a Bajai Tankerületnek, amelyhez mindössze két ilyen pianínó érkezett, és úgy döntött, hogy az egyik Kalocsára kerül, pedig – fűzte hozzá az iskolavezető – vannak még remek munkát végző intézmények a megyében máshol is, például Bács­almáson vagy Madarason.

A Liszt Ferenc AMI-ba jelentkező összes diák mintegy hatvan százaléka választja hangszerének a zongorát és a pianínót, így a mai napig ez a legnépszerűbb tanszakuk, ugyanakkor nemcsak számukra, hanem a magánének szakosoknak is jól jön.

Fehérvári István igazgató emlékeztetett: egy ilyen hangszer átlagéletkora, napi használat mellett, 80 év, de akadnak bőven száz év felettiek, amelyek még mindig működőképesek. Erre a modellre 60 év garanciát is vállalt a gyártó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában