Katasztrófavédelem

2023.10.06. 16:59

Kilenc hónap alatt 253 lakástűz volt Bács-Kiskunban

Idén az első három negyedévében Bács-Kiskun vármegyében 253 lakástűz keletkezett, öttel kevesebb, mint 2022 első kilenc hónapjában, ami 2 százalékos csökkenést jelent. A vizsgált időszakban 5138 négyzetméternyi épített terület égett le – közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Tapodi Kálmán

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

A legnagyobb tűz április 21-én, Apostagon volt, ahol egy száz négyzetméteres lakóház és egy harminc négyzetméteres melléképület égett teljes terjedelmében. Az oltás három órán át tartott, 24 tűzoltó 6 tűzoltójárművel avatkozott be, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett.

Bács-Kiskun vármegyében az első kilenc hónapban keletkezett lakástüzekben húszan sérültek meg, nyolccall kevesebben, mint a tavalyi év hasonló időszakában, többségük füstmérgezést szenvedett. Az első kilenc hónapban keletkezett lakástüzekben senki sem vesztette életét, a tavalyi év hasonló időszakának esetei három áldozatot követeltek. 

A jelentésből kiderül, hogy a vármegyei lakástüzekhez összesen 526 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltók 168 órát és 44 percet töltöttek a tüzek oltásával. A leghosszabb beavatkozás 9 órán és 54 percen át tartott: április 5-én egy családi ház égett Baján. Tizenhat tűzoltó öt járművel akadályozta meg a lángok továbbterjedését.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 6 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba (29 %), nyílt láng (19 %), a fűtési rendszer hibája (11 %), sütés-főzés (6 %), avar- vagy szemétégetés (4 %), dohányzás (2 %), illetve a kémény műszaki állapota (6 %) miatt gyulladt ki épület. A legtöbb alkalommal a konyhában (13 %), kéményben (11 %), illetve tárolóban (8 %) csaptak fel a lángok.

A 253 tűzzel érintett lakóépületek közül csupán egy otthonban volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. Az otthon jellegű tüzek száma a fűtési szezonban a legmagasabb, így az előttünk álló három hónapban még nagyobb odafigyelésre lesz szükség.

Szén-monoxid miatt az első három negyedévben 53-szor riasztották a tűzoltókat, a tavalyi év hasonló időszakában pedig 52-szer. Tizenkét ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, néggyel többen, mint egy éve. Idén senki sem vesztette életét szén-monoxid miatt. 

– A mérgező szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ha elérhető a vízmelegítőnk, vagy fűtőeszközünk égéstere, látható a láng, akkor mindenképpen vásároljunk egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt otthonra – tanácsolja a katasztrófavédelem.

Több mint 55 ezer négyzetméternyi épített terület égett le

Az országban az első kilenc hónapban összesen 4645 lakástűz keletkezett, 947-tel kevesebb, mint 2022 hasonló időszakában, ami 17 százalékos csökkenést jelent. A vizsgált időszakban 55,3 ezer négyzetméternyi épített terület égett le, 28,7 ezerrel kevesebb, mint tavaly, ami 34 százalékos csökkenés. Az első három negyedévben 473 lakóépület vált tűz miatt lakhatatlanná, ezekből 1328 embernek kellett kiköltöznie. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 227 lakástűz után indult tűzvizsgálat – írta az országos összefoglalójában BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 

 

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!