Határvédelem

2023.09.24. 10:08

Hercegszántón és Tompán tartóztattak fel migránsokat a rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök szombaton 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 587 határsértőt tartóztattak fel és 230 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Illusztráció

Forrás: police.hu

Bács-Kiskunban, kettő esetben összesen kettő határsértőt tartóztattak fel Hercegszántó és Tompa közigazgatási területén – közölte a rendőrség.    

Csongrád-Csanád vármegyében, 21 esetben összesen 584 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom, Röszke, Szeged és Szeged-Gyálarét közigazgatási területén.  

Pest vármegyében egy határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, kínai, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos - magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Embercsempészek

Magyarország területén az elmúlt 24 órában közokirat hamisítás miatt kettő embert fogtak el, és embercsempészés miatt három ember ellen indult büntetőeljárás.

Mint írják, Ásotthalom közigazgatási területén az 5511-es számú úton szombaton 13 óra 15 perckor a járőrök ellenőriztek két román férfit, akik egy észt és egy osztrák személygépkocsival közlekedtek. A két járműben összesen tíz, magát szír állampolgárnak valló személy tartózkodott.

Bernecebaráti közigazgatási területén, szombaton 17 óra 31 perckor a rendőrök ellenőriztek egy moldovai állampolgárt, aki egy magyar honosságú tehergépkocsival közlekedett. Az ellenőrzés előtt a jármű rakterében utazó illegális migránsok elfutottak, felkutatásuk nem vezetett eredményre.

Mórahalom közigazgatási területén, az 5511-es számú úton szombaton 19 óra 10 perckor az egyenruhások ellenőriztek egy román férfi által vezetett, román tehergépkocsit. A jármű rakterében 52, magát szír állampolgárnak valló személy tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában