Kárelhárítás

2023.07.25. 13:44

Milliós károkat okozott a vihar Kalocsa-Meszesen – galériával

A kalocsai Duna-partot szabályosan letarolta a kedden hajnali kettő órakor Paks irányból óriási széllel, villámlással érkező vihar. A legnagyobb, többmilliós nagyságrendű károkat a meszesi Kék Duna Vendéglő és a hozzá tartozó vendégházak szenvedték el. Az orkán erejű szél több tíz méter, szinte centiméter pontossággal mérhető szélességben, borotválásszerűen semmisített meg mindent, ami az útjába akadt.

Zsiga Ferenc

Letarolta a vihar Kalocsát

Fotó: Zsiga Ferenc

A fedett étkező gondolák éppúgy odavesztek, mint a ponyvaárnyékolók, de a legnagyobb kárt az a hatalmas diófa okozta, amelyet tövestől kitépett a vihar. Kizárólag a gondviselésnek köszönhető, hogy a kidőlt fának csak a karvastagságú oldal ágai érték el a vendégházat és a tető egy részét. Ha csak egy fél méter különbséggel más irányba dől a fa, a nagy értékű épületből valószínűleg nem sok marad. 

A helyszínen kedden délelőtt jártunk, amikor még kettő, kitolható létrával is felszerelt tűzoltóautó legénysége végezte a kárelhárítást, ami a töménytelen mennyiségű fa és ágak, a feltépett díszburkolatok miatt még hetekig eltart majd. 

– Idén már ez a második olyan nagy vihar, ami elér bennünket. A közvetlen Duna-parti fekvés miatt az elemek itt még inkább elszabadulnak, de ilyen károkra itt emberemlékezet óta nem volt példa. A dörgéssel, villámlással, hatalmas erejű széllel érkező vihart mi is érzékeltük a városban, hiszen egy időre az áramszolgáltatás is kimaradt, de arról csak reggel 7 órakor, a munkába álló munkatársaimtól értesültem, hogy az ítéletidő ezúttal többmilliós kárt okozott. A kalocsai tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően az elsődleges kármentés megtörtént, az utak szabadok, a nagyobb fák törzseit, oldalágait a tűzoltók feldarabolták, de a teljes helyreálltás minden bizonnyal még hetekig eltart. Szerencsére a konyha és az éttermi rész sem sérült, így már ma délben tudjuk fogadni a vendégeket. A mostani vihar azzal a tanulsággal jár: bármenyire is hívei vagyunk a természetnek, a húsz méter, vagy annál magasabb nyárfákat ki kell vágnunk, mert egy-egy ilyen vihar esetén a leszakadó ágak, a kidőlt fák emberre, az épített környezetre, de a járművekre is óriási veszélyt jelentenek.  – mondta el Szávai Zsolt, a Kék-Duna Vendéglő és a vendégházak tulajdonosa. 

Fotó: Zsiga Ferenc

Mint megtudtuk, Kalocsa város területén az éjszakai vihar csak kisebb károkat okozott, viszont Öregcsertő és Csorna között több helyen fa dőlt az útra, akadályozva a forgalmat. Ezt a problémát a tűzoltóság még a reggeli órákban felszámolta. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában