Határvédelem

2023.06.23. 10:07

Kecskeméten és Kisszálláson is intézkedtek a rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök csütörtökön összesen 357 határsértőt tartóztattak fel és 185 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Fotó: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun vármegyében, 4 esetben összesen 36 határsértőt tartóztattak fel Balotaszállás, Bácsszőlős, Kecskemét és Kisszállás közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád vármegyében, 11 esetben összesen 318 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Forráskút, Kübekháza és Röszke közigazgatási területén.  

Győr-Moson-Sopron vármegyében 1, Pest vármegyében 2 határsértőt tartóztattak fel. 

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, marokkói, pakisztáni, srí-lankai, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos -magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Csütörtökön Bács-Kiskun vármegyében, 5 esetben összesen 20, Csongrád-Csanád vármegyében, 5 esetben 165 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén csütörtökön közokirat hamisítás miatt 1 embert fogtak el és embercsempészés miatt 3 ember ellen indult büntetőeljárás.

Kecskemét közigazgatási területén, az M5 autópályán 2023. június 22-én 1 óra 35 perckor a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság jelzése alapján a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság állományába tartozó egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy lengyel honosságú gépkocsit és annak ukrán állampolgárságú vezetőjét. Az ellenőrzés során megállapították, hogy a járműben 19, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns személy tartózkodott.

Öttömös közigazgatási területén 2023. június 22-én 14 óra 15 perckor a járőrök az 5511. számú úton egy bolgár honosságú személygépkocsit kívántak ellenőrzés alá vonni. A gépkocsi a rendőri jelzésre nem állt meg. A rendőrök követték, majd 14 óra 30 perckor az 55. számú főúton sikerült megállítani és intézkedés alá vonni a bolgár állampolgárságú jármű vezetőt, és 11 magát török és afgán állampolgárságúnak valló utasát.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján Forráskút közigazgatási területén 2023. június 22-én 16 óra 50 perckor az 5422. számú úton a rendőrök intézkedés alá vontak egy román férfi által vezetett román honosságú gépkocsit. A helyszín közelében 9, magukat afgán állampolgárnak valló férfit igazoltattak.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában