Nagyszabású programsorozat

2023.04.25. 19:54

Ünnepi állománygyűlés és Szent György-napi forgatag várta az érdeklődőket Kalocsán – galériával

A rendőrség napja alkalmából nagyszabású programsorozat vette kezdetét kedden délelőtt Kalocsán, a Szentháromság téren.

Zsiga Ferenc

Kutyásbemutató is színesítette a rendezvény

Fotó: Zsiga Ferenc

Az országosan is megrendezésre kerülő Szent György-nap, a rendőrség napja alkalmából a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság ünnepi állománygyűlést tartott az Astriceum Érseki Múzeumban, majd az esemény résztvevőinek és a híveknek dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek celebrált szentmisét a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban. Az alkalomból dr. Filvig Géza polgármester a paprikamúzeumban látta vendégül a megye rendőri vezetőit.

A kora délután kezdődő, immár a nagyközönségnek szánt műsorfolyamra a város és a környék közép és általános iskoláinak tanulóiból érkeztek a legtöbben. A rendvédelmi képzést is folytató Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégiumból egész osztályok, tanáraikkal együtt képviselték a leendő rendvédelmiseket.

A rendőrség és a katasztrófavédelem nyílt napján bűn- és baleset-megelőzési programokat tartottak. Az érdeklődők a színes, az egész teret betöltő forgatagban ismerkedhettek a rendvédelmi szervek hagyományőrző gépjárműveivel, egyenruháival, munkájával. A kutyás bemutatót, füstsátort, motorszimulátort, elektromos kisautót, a hőkamerákat ugyancsak nagy érdeklődés kísérte, ám igazi, felnőtteket és gyerekeket egyaránt elkápráztató programnak a kutyás bemutató bizonyult. A rendőrség bűnmegelőzési tevékenységének bemutatása az úgynevezett kiberpajzs programokra is kiterjedt, a résztvevők az ELLEN-SZER, OVI-ZSARU, Bike-Safe és sok egyéb feladattal ismerkedhettek.

A rendőrség szakterületein belül hangsúlyt kapott a határvédelem és a határrendészet is, a határvadász toborzást ezúttal is érdeklődés kísérte. 

A katasztrófavédelem védőruházataiba való beöltözés és a tűzoltói ügyességi feladatok szintén sok érdeklődőt vonzottak.

Mindeközben a Készenléti Rendőrség Zenekara népszerű indulókat, fúvósátiratokat játszott. A térre további látogatókat, köztük turistákat vonzó zenei produkció egyik érdekessége volt, hogy a karnagy a zenekar alkalmi dirigálására egy-egy gyermeket kért fel.

A kora este záruló nagyszabású ünnepi rendezvény helyszíneit és infrastruktúráját a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye a rendvédelmi szervek számára kizárólagosan és ingyenesen biztosította.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetése a szakmailag legkiemelkedőbb munkát végző munkatársakat évente cím elismerésben részesíti 2023-tól hat különböző kategóriában. A díjazottak díszoklevél és pénzjutalom elismerésben részesültek:

  • az év bűnügyi szakembere: Óber József százados, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának csoportvezetője,
  • az év rendészeti szakembere: Farkasné Benke Aranka Ilona alezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályának vezetője,
  • az év határrendésze: Gólity József  törzszászlós, a Bácsalmási Határrendészeti Kirendeltség Határrendészeti Osztály Határrendészeti Alosztályának kiemelt főhatárrendésze,
  • az év junior rendőre címet: Szabó Tamás őrmester, a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztály Szabadszállási Rendőrőrsének járőre,
  • az év háttértámogatója: Nagy Tibor  alezredes, a Gazdasági Igazgatóság Informatikai Osztály Informatikai és Üzemeltetési Csoportjának kiemelt főelőadója,
  • az év munkatársa: Bányainé Tinnyei Edit rendvédelmi igazgatási alkalmazott, a Kalocsai Rendőrkapitányság Hivatalának részlegvezetője.

A rendőr-főkapitányság hatvannégy munkatársa – szakterületén nyújtott kiemelkedő tevékenységéért – főkapitányi elismerésben és jutalomban részesült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában