Határvédelem

2023.02.05. 08:22

Hetvenkettő határsértőt tartóztattak fel a rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök szombaton összesen 72 határsértőt tartóztattak fel és 83 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Forrás: police.hu/illusztráció

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 5 esetben összesen 52 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom közigazgatási területén – írja a police.hu.

A rendőrök Budapesten 2, Szurdokpüspöki közigazgatási területén 10, Inárcs külterületén 8 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében 4 esetben összesen 83 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 5 embert fogtak el, embercsempészés miatt 2 ember ellen indult büntetőeljárás.

Inárcs közigazgatási területén szombaton 0 óra 12 perckor a rendőrök egy cseh honosságú személygépkocsit ellenőriztek, amit egy ukrán állampolgárságú férfi vezetett. Az autóban a sofőrön kívül 8, magát szír állampolgárnak valló külföldi utazott.  

Szurdokpüspöki közigazgatási területén szombaton 7 óra 36 perckor a rendőrök egy svéd honosságú személygépkocsit ellenőriztek, amit egy portugál állampolgárságú férfi vezetett. Az autóban a sofőrön kívül 10, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns utazott.  

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában