Határvédelem

2023.02.05. 08:22

Hetvenkettő határsértőt tartóztattak fel a rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök szombaton összesen 72 határsértőt tartóztattak fel és 83 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Forrás: police.hu/illusztráció

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 5 esetben összesen 52 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom közigazgatási területén – írja a police.hu.

A rendőrök Budapesten 2, Szurdokpüspöki közigazgatási területén 10, Inárcs külterületén 8 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében 4 esetben összesen 83 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 5 embert fogtak el, embercsempészés miatt 2 ember ellen indult büntetőeljárás.

Inárcs közigazgatási területén szombaton 0 óra 12 perckor a rendőrök egy cseh honosságú személygépkocsit ellenőriztek, amit egy ukrán állampolgárságú férfi vezetett. Az autóban a sofőrön kívül 8, magát szír állampolgárnak valló külföldi utazott.  

Szurdokpüspöki közigazgatási területén szombaton 7 óra 36 perckor a rendőrök egy svéd honosságú személygépkocsit ellenőriztek, amit egy portugál állampolgárságú férfi vezetett. Az autóban a sofőrön kívül 10, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns utazott.  

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!