Határvédelem

2023.01.13. 10:00

Balotaszálláson és Kiskunmajsán tartóztattak fel migránsokat a rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök csütörtökön összesen 140 határsértőt tartóztattak fel és 232 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 2 esetben összesen 14 határsértőt tartóztattak fel Balotaszállás és Kiskunmajsa közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 8 esetben összesen 80 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Hódmezővásárhely és Röszke közigazgatási területén.    

Budapesten 1, Fejér vármegyében 2, Győr-Moson-Sopron vármegyében 18, Komárom-Esztergom vármegyében 7, Nógrád vármegyében 5, Pest vármegyében 4 és Vas vármegyében 9 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, marokkói, palesztin, szír és tunéz állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád vármegyében 12 esetben 232 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Balotaszállás közigazgatási területén az 5413-as számú úton 2023. január 12-én 4 óra 15 perc körüli időben a járőrök ellenőrzés alá vontak egy német honosságú járművet és annak szír állampolgárságú vezetőjét és utasát, valamint a mögöttük haladó lengyel honosságú személygépkocsit, amit egy szintén szír állampolgár vezetett. A lengyel felségjelzésű jármű utasterében hét illegális migráns tartózkodott.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 5, embercsempészés miatt 5, közokirat-hamisítás miatt 1 ember ellen indult büntetőeljárás.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában