NAV-próbavásárlás

2022.12.07. 08:20

Vádemelés: nagy tételben, feketén főzte a pálinkát egy félegyházi férfi

A Kecskeméti Járási Ügyészség költségvetési csalás és jövedékkel visszaélés elősegítése miatt vádat emelt egy kiskunfélegyházi férfival szemben, akinél a NAV próbavásárlás során zárjegy nélküli pálinkát, több ezer liter gyümölcscefrét, valamint egy éppen működésben lévő lepárló berendezést talált. A férfi nagy tételben feketén főzte a pálinkát, amelyre nem volt engedélye és amely után nem is adózott.

baon.hu

A NAV próbavásárlása során bukott le a férfi

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtószóvivője elmondta, a NAV 2022. február 17-én próbavásárlással egybekötött jövedéki ellenőrzést tartott a kiskunfélegyházi férfi ingatlanában, ahol a konyhában, pincében és a szeszfőző helyiségben műanyag hordókban, kannákban és palackokban összesen 307 liter birs, szőlő és vegyes pálinkát, valamint 41-58 fokos alszeszt talált. A főzőhelyiség melletti raktárban további 32 hordóban összesen 4400 liter szilva- és szőlőcefre várt kifőzésre.

A vádlott az ellenőrzéskor a gazdasági épületben egy 120 literes fém desztilláló berendezés segítségével éppen pálinkát főzött. 

Kiderült, hogy az alkoholtermékek után nem fizetett jövedéki adót, több mint 2 millió forinttal károsítva meg a költségvetést. 

Ráadásul a lepárló készüléket – mivel az a megengedett űrtartalmat meghaladta – sem jelentette be.

Az adóhatóság a jövedéki termékeket és a pálinka előállító berendezést elkobozta.

Az ügyészég a férfit költségvetési csalás bűntettével, valamint jövedékkel visszaélés elősegítése vétségével vádolja és ezért vele szemben büntetővégzés hozatalára irányuló eljárásban – tárgyalás mellőzésével – pénzbüntetés kiszabását indítványozta. A Kecskeméti Járásbíróság a férfi bűnösségét a váddal egyezően megállapította és pénzbüntetéssel sújtotta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!